Математикът проф. Николай Витанов реши да даде кратка информация за оперативната обстановка за пандемията за 30 май 2022 г. Той коментира и войната в Украйна, като не пропусна да направи прогноза за случващото се. 

По думите му сценарий "Синьо лято" е стабилен вече 15 дни.

Той обстойно анализира офанзивите и контраофанзивите в хода на войната. По думите му западната помощ към Украйна е недостатъчна, а украинците са изпращани на жива кланица.

Ето какво казва Витанов:

"Започвам стандартно.

Който смята, че тази информация, която давам, не е полезна или е фалшива, да не чете. Това е обективното положение на нещата съгласно методологията ми за анализ на сложни социални системи. Като не ви харесва, не го четете.

Хайде още два пъти да го напиша: като не ви харесва, не го четете. Като не ви харесва, не го четете. Три пъти го написах.

Сега по същество

Както винаги, първо пандемията, после войната.

Караме по технологията за оценка и прогнози, както всеки ден.

Проверка на ситуацията с пандемията днес

1. Сценарият "Синьо лято" е стабилен - ден 15. Този сценарий е - караме си спокойно лято. Цел - да го държим стабилен 3 месеца (90 дни) за да няма проблеми през лятото.

2. Общата обстановка - Модифицирания Омикрон не успява да запали дифузното разпространение И така вече 61 дни.

Ковид-кризата е прегазена.

Да видим с чисълца, каква е текущата обстановка.

3. Базовото репродуктивно число - днес е 0.92.

Под 1 е, значи обхватът на заразата продължава да се свива.

"Синьо лято" е непоклатим.

3. Проверката за суперпожар - няма суперпожар. За да има, трябва да има дифузно разпространие. Я да видим.

Да видим няколко контролни чисълца за днес от индекса на дифузното разпространение

За страната - 0.07

София-град - 0.10

Пловдив - 0.05

Бургас - 0.06

Варна - 0.04

По южните граници

Благоевград - 0.07

Кърджали - 0.07

Смолян - 0.11

Хасково - 0.05

Ямбол - 0.06

Знаем си:

1. Критична стойност за запалване на дифузно разпространение - 1.00

2. Над 1.00 - дифузно разпространение

3. Под 1.00 - дифузната разпространение спира или съвсем го няма.

Днес, както се очакваше - никакви проблеми. Индексите са далеч под 1, няма дифузно разпространение. Планът за блокиране на разпространениено на модифицирания Омикрон чрез спиране на дифузното разпространение работи. Вече 61 дни.

За сведение - индексите в още няколко области

Стара Загора - 0.08

Шумен - 0.05

Търговище - 0.06

Велико Търново - 0.05

Видин - 0.12

Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден.

Както виждате, проблеми няма. Индексите са десетина, че и повече пъти под критичната стойност. Гледаме по морето -

спокойно е. Синьото лято идва. В Шумен и Велико Търново индексът е даже 20 пъти под критичната стойност. Ковид-кризата е смазана

.

3. Проверка за препълненост на болниците. Има ли препълнени болници? Няма. Нещата са под контрол.

Заетостта на леглата е десетки пъти под максималния капацитет. И продължава да спада.

4. Проверка за тотален локдаун. Къде го тоталния локдаун?

Какво беше това тотален локдаун? Стягайте сезона по морето, лятото ще е спокойно. Сценарий "Синьо лято" е стабилен.

5. Проверка на смъртността. Знаете - целта беше броят на дните, в които починалите ще са едноцифрено число, да се увеличава. Бройката на тези дни се увеличава и ще продължава да се увеличава.

Но бавно

6. Заключение от проверката - и днес, 61 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е спокойна. "Синьото лято" е стабилно, здравната система

се справя с проблемите, целта - лятото да е спокойно, все повече се постига.

Дифузното разпространение е угасено, жалките опити на модифицираният Омикрон да го запали се провалят до един.

И още ще се провалят. Обхвата на заразата се свива. Прогноза - това ще продължи. Идва спокоен юни месец.

7. Днес - картата на 14 дневната заболеваемост. Обстановката се разведрява и се очаква това да продължи.

Броят на области в по-тъмнокафяво намалява. не се очакват проблеми в следващата седмица и по-нататък.

Сега за войната.

Ако забелязахте, писах, че украинците ще опитат офанзива покрай Херсон и тя ще е неуспешна. Така и стана. Това е отговор на въпроса - има ли Витанов информация. Има каквото му трябва за да прави добри прогнози. Не се упражнявайте бадева да хабите листа да пишете рецензии из Ганковото кафене. Употребете си времето да свършите нещо полезно.

Знаете, че на примера на тази война си отработвам технологиите за анализ и контрол на социални системи. Като страничен резултат от това са коментарите, които ви предоставям. За някои неща, като за логистиката например нищо не ви пиша.

Следва текущата обстановка.

1. Ежедневната проверка на офанзивите и контраофанзивите.

Руската офанзива.

Основна цел към момента - Донбас, критерий за успех - превземане на Краматорск. Критерият не е изпълнен. Не се очаква голям котел, очакват се яростна съпротива от украинската групировка там, чиято численост не е малка - 2 дивизии.

Котелът Северодонецк - Лисичанск се затвори. Това се очакваше. Вътре е една украинска дивизия - по всеобщо признание - най-боеспособните части на украинската армия. Украинците изтърваха руския пробив при Попасная, а отгоре загубиха и Лиман. Не е добре работата за тая дивизия.

Загубата на Лиман влошава и обстановката около Славянск, а това вече е в центъра на украинската групировка в Донбас.

Украинските контраофанзиви.

Контраофанзива на юг от Харков - цел - спиране на руското настъпление в Донбас чрез превземане на Изюм. Целта не е постигната. Контраофанзивата е спряна.

Контраофанзива на север от Харков - цел - изтласкване на руските войски до границата между Русия и Украйна. Целта не е постигната. Контраофанзивата е спряна.

Контраофанзива около Херсон - както прогнозирах, такава контраофанзива бе опитана и бе неуспешна. Очакват се следващи опити за украинско контранастъпление там. Южноукраинските полета скоро ще станат кървавите полета на смъртта.

Мащабна контраофанзива няма, което показва, че западната военна помощ е недостатъчна. Руснаците имат преимущество в Донбас.

Украинците държат фронта при Авдеевка и по-на юг при Гуляйполе.

Следователно, активната част от войната е при Северодонецк. Очакваме жестоки сражение в следващите дни за Северодонецк.

Украинските загуби в жива сила растат бързо. Писах вече - западната помощ е недостатъчна, за да се компенсират загубите в техника на украинската армия. Това го признава

и украинската страна. Много се рева срещу мен, когато написах, че е жива кланица си е да пращаш батальоните за териториална отбрана, въоръжени само с автомати и ръчни гранати срещу танкове, артилерия и самолети. Ами ето - същото идва не откъде да е , а от батальона "Донбас" на украинската армия. А това не ви е батальон за териториална отбрана.

3. Пропагандната война. Тук - без изменения. Във воюващите страни ситуацията е стабилна - народите са все още добре хванати в клещите на пропагандата. Този сценарий не се очаква да се промени.

У нас - каквото си беше, това и си е стабилен е сценарий на провалена проукраинска пропаганда.

Как да се оправи това - съвети от ОНЯ ЧОВЕК (цитат от ОНЯ ЧОВЕК, ден 17-ти, не е Бисмарк)

...Най-брилянтната пропагандистка техника няма да доведе до успех, освен ако един основен принцип не се има предвид постоянно - тя трябва да се ограничи до няколко точки и да ги повтаря отново и отново ....

Кратък коментар - ето така се прави. Ако я заинтелектуалничите, обвиете в неразбрани думи и повтаряте от дъжд на вятър, нищо няма да стане. Видяхте го на практика.

И накрая - малко от Бисмарк.

Ето днешния цитат от него

... Успехът във войната се определя от два фактора: съвременните оръжия и учителите ....

Така е било по негово време. Модерните германски оръжия и технологии на бой плюс доброто образование помага на германската армия да спечели битката при Седан и Германия да стане райх.

След това нещата се изменят. Следващият противник - Великобритания е много по-силен. Учителите няма да помогнат. Тогава Кайзер Вилхелм вика Макс Планк. И се появява Кайзер Вилхелм обществото за развитие на науката. Което води до технологично предимство на Германия над Великобритания.

Добре, стига за днес. Предстои да видим какво ще има да става. Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля. И войната да ви заобикаля"