Проф. Витанов разкри истинската причина защо не отварят ресторантите у нас
Българинът обича като отиде там и да има хора, танци, гюбеци, чалги и затова здравните власти са решили малко по-късно да ги отворят, поясни математикът на НОЩ
Проф. Николай Витанов
"А това е доста далече от заветните 70% за постигане на груповия имунитет. Когато броят на случаите стане 800-900 0000 хиляди, тогава вече може да кажем, че се доближаваме до стадния или груповия имунитет", поясни математикът.
Проф. Витанов каза още, че в момента има плавно повишение на случаите.
"Има критично число на брой нови случай, регистрирани за ден, което не бива да се прехвърля - в момента критичното число е 1500 на ден", каза още той.
"В момента сме на около 500-600 случая. Следващия сценарий, който би могъл да се реализира, е да станат към 1000 случая на ден.
Към края на месеца, ориентировъчното число, което трябва да гледаме, е 250 000 регистрирани случая. Ако сме под това, или около това число, значи сме се справили много добре", каза още математикът.
Според него проблемни са учениците от 8-ми до 12-клас.
"Те не спазват никакви мерки, а 60% от тях дори не слушат какво им се говори. Те много внимателно трябва да бъдат пускани в училище", предупреди проф. Витанов.
"По скалата на риска ресторантите са 7 от 10. Ако ходим нормално на ресторант за обяд или вечеря за по половин-един час, няма да има проблем.
Но българинът обича като отиде да има хора, танци, гюбеци, чалги и затова здравните власти са решили малко по-късно да ги отворят", категоричен бе математикът на НОЩ.
Той прогнозира, че до края на лятото на тази година ще си "играем на отваряне-затваряне", както и на "затягане-отпускане" на извънредните мерки.
"В България няма локдаун. Знаете какво е в другите страни. И на мен ми е неприятно, че изгубих година от живота си в затваряне и отпускане на мерките, но трябва да изтърпим още малко", категоричен бе проф. Витанов.
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Последвайте ни
6 Коментара: