Математикът проф. Николай Витанов направи анализ на пандемия от коронавирус у нас. Ето какво пише той в личния си фейсбук профил за ситуацията на 7 февруари:

Кратка информация за пандемията за 07 февруари 2023 г.

За който още не е разбрал – анализът за войната е в отделен пост.

Както винаги: който смята, че тази информация, която давам, не е полезна или е фалшива, да не я чете. Игнорирайте я, тя не е за вас. Тя е за тези, които смятат, че е полезна.

Сега по същество.

Картинката отдава ви е ясна: налице е достатъчно прогнозируемост и веднъж системата засилена към даден атрактор, тя ще отиде там ако няма достатъчна интелигентен активен елемент, който да и смени траекторията. Виждате – и грипната вълна и ковида се движат по прогнозата и вълните се разминават, тъй че да няма голямо натоварване на здравната система. Атракторът си е стабилен.

Караме по технологията за оценка и прогнози, както всеки ден.

Това са числата. Ако ви е еднообразно, не го четете.

Намираме се в сценарий Празни болници, ден 204. След като се изпълни прогнозата, че сценарият Празни болници ще е стабилен 200 дни, броя просто за удоволствие и за да ви покажа, че предсказуемост съществува. А сценарият Празни болници ще си е стабилен и през февруари.

14-дневната заболеваемост днес е 9.75 на 100 000. Очакването е, че няма да има проблем за здравната система. Не се учудваме нали. Стратегията и тактиката работят, изтласкването на вълната действа. Ама как става, ама не може да се направи! Не може ли? Ето, картите са на масата. Гледайте как върви играта.

Припомням сценария Празни болници – стабилен при под 500 в интензивни отделения и под 5000 в неинтензивни отделения.

Проверка на ситуацията с пандемията днес

1. Общата обстановка - Модифицирания Омикрон не успява да запали дифузното разпространение И така вече 311 дни след края на извънредната епидемична обстановка. Броим след 300 ей така, за удоволствие. И за да ви покажа какво е стабилен атрактор. Системата ще стои там – няма да има дифузно разпространение.

Така, караме нататък.

3. Базовото репродуктивно число - днес е 1.01. Над 1.00 е. Заразата слабо се разширява, но както ви бе прогнозирано, Ковидът няма да се даде да бъде тръшнат бързо. Тъй, че развитието е според очакванията.

3. Проверката за суперпожар - няма суперпожар. За да има, трябва да има дифузно разпространение. Дифузното разпространение на ковида обаче го няма. Няма-а-а- го.

Да видим няколко контролни чисълца за днес от индекса на дифузното разпространение

За страната - 0.02

София-град - 0.02

Пловдив - 0.02

Бургас - 0.02

Варна - 0.02

По южните граници

Благоевград - 0.01

Кърджали – 0.03

Смолян - 0.03

Хасково - 0.02

Ямбол – 0.02

Знаем си:

1. Критична стойност за запалване на дифузно

разпространение - 1.00

2. Над 1.00 - дифузно разпространение

3. Под 1.00 - дифузното разпространение спира или съвсем го няма.

Както се очакваше – няма проблеми. Сценарият Празни болници се очаква да е стабилен и през февруари. Стойностите на индекса са много ниски и ниските стойности са това, което се и очаква в режим на полегата вълна. Стратегията и тактиката, както виждате, работят.

За страната, индексът е 50 пъти под критичната стойност. Дифузното разпространение го няма, клъстерното още е на ниско ниво. Развитието е съгласно плана „Полегата вълна“. В Благоевград индекса е дори 100 пъти под критичната стойност.

Има ли мегдан за притеснение засега? Не – индексите все още имат ниски стойности. Кога да почнем да се притесняваме – ами като стигнат 0.5. Ние обаче си знаем какво да правим – изтласкваме възможността за висока заболеваемост към пролетта със задната мисъл да я посечем там.

Планът за блокиране на разпространението на К-19 чрез спиране на дифузното разпространение работи. Вече 311 дни. Ето, не участвам в играта, не влияя на обстановката. Въпреки това обстановката с развива така, както съм пронозирал и то преди много много месеци. Защо? Защото при пандемиите и епидемиите има прогнозируемост. Гледате, нали, пред очите ви е. Има предсказуемост.

За сведение - индексите в още няколко области

Силистра - 0.05

Сливен - 0.03

София-област - 0.02

Стара Загора - 0.02

Шумен - 0.04

Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден.

Както виждате, засега проблеми няма. Ситуацията е под пълен контрол. Не пускаме дифузното разпространение да се разпали. Във вътрешността на страната обстановката е спокойна. А февруари си върви-и-и-и. Виждате, индексът трябва да се вдигне поне 30, че и повече пъти, за да стигне критичната стойност. Обществената система си е набита на атрактор без дифузно разпространение и си стои там. Ситуацията е спокойна. Посред зима. Стабилност, предсказуемост, спокойствие – знаете, това е девизът на математическата социална динамика.

Караме нататък.

3. Проверка за препълненост на болниците. ТОВА Е ВАЖНО. Има ли препълнени болници? Няма. Нещата са под контрол. Целта на играта е постигната. Мястото на народа е в къщи при ракията, винцето, мезенцето и туршийката, а не в болниците.

Хайде и тук малко числа

Текуща заетост интензивни легла : 33

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ : 500

Под 7 % от критичната стойност- заетостта е ниска

Текуща заетост неинтензивни легла : 219

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ : 5000

Под 5 % от критичната стойност. Доста е ниско

Прогнозата за я знаете. Сценарият Празни болници ще е стабилен и през февруари. Защо? Системата е набита в правилния атрактор. Огромната социална система не мърда от предписания и атрактор. Посред зима. Няма-а-а-а, системата не мърда-а-а-а.

4. Проверка на смъртността. Сведена е сведена до едноцифрено число на ден. Смъртността и през февруари ще е ниска. Внимавайте все пак и се пазете. Къси клечки ще има. Не теглете късата клечка.

5. Заключение от проверката - и днес, 311 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е спокойна. Здравната система се справя с проблемите, сценарий „Празни болници“ е стабилен.

Дифузното разпространение е угасено. Клъстерното разпространение е на ниско ниво. Прогнозата я знаете – и през февруари, болниците няма да се напълнят.

7. Днес – картата на 14 дневната заболеваемост. Няма накъде по-добре. Зарезан иде. Режете лозята спокойно, пийте си виното. Ковидът е на къса каишка. А който се оправдава, че Ковидът му пречи да зарязва лозята, значи го мързи.

Стабилност, предсказуемост, спокойствие. Математическа социална динамика в действие. Това е положението. Няма мятане насам – натам, няма прекомерни мерки – ден след ден минаваме спокойно през пандемията. Внимавайте с грипа и си карайте спокойно работата. Ковидът и днес е на къса каишка.

Като съвет - пазете се – през тази седмица сме след пика на грипната вълна. Както виждате, прогнозата, че грипът и ковидът ще се разминат, се осъществява. Ковидът е на къса каишка. Грипът обаче е неприятен. Тъй че се пазете и през тази седмица, докато грипната вълна отслабне достатъчно.

Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната стоят далеч от вас.