Математикът проф. Николай Витанов направи анализ на пандемия от коронавирус у нас. Ето какво пише той в личния си фейсбук профил за ситуацията на 17 февруари:

Кратка информация за пандемията за 17 февруари 2023 г.

Сводките за пандемията ще спрат на 19 март, както вече обявих. Тогава се навършват 3 години откакто се занимавам с това. Напълно стига. Не се притеснявайте, докато свърши зимата, ще имате тази информация. Пък за следващи пандемии други да правят прогнозите. Както знаете - не съветвам никого да се захваща.

За който още не е разбрал – анализът за войната е в отделен пост.

Както винаги: който смята, че тази информация, която давам, не е полезна или е фалшива, да не я чете. Игнорирайте я, тя не е за вас. Тя е за тези, които смятат, че е полезна.

Сега по същество.

Картинката много отдавна ви е описана: налице е достатъчно прогнозируемост и веднъж системата засилена към даден атрактор, тя ще отиде там ако няма достатъчна интелигентен активен елемент, който да и смени траекторията. Виждате : прогнозата се реализира - грипната вълна и ковида се разминаха. Няма голямо натоварване на здравната система. Атракторът си е стабилен.

Караме по технологията за оценка и прогнози, както всеки ден.

Това са числата. Ако ви е еднообразно, не го четете.

Намираме се в сценарий Празни болници, ден 214. Започва 8-мия месец в който тая прогноза е вярна. Смятайте какво е спестено на здравната система и данъкоплатците.

След като се изпълни прогнозата, че сценарият Празни болници ще е стабилен 200 дни, броя просто за удоволствие и за да ви покажа, че предсказуемост съществува. А сценарият Празни болници ще си е стабилен и през февруари.

14-дневната заболеваемост днес е 8.70 на 100 000. Очакването, че няма да има проблем за здравната система, се реализира. Не се учудваме, нали. Стратегията и тактиката работят, изтласкването на Ковида към пролетта действа, а там условията за развитието му ще станат още по-неблагоприятни. Състоянието е плоска вълна, размина се с грипната вълна, точно според прогнозите. Ама как става, ама не може да се направи! Не може ли? Ето, виждате, че може. Прогнозата се реализира. Няма хък, няма мък.

Припомням сценария Празни болници – стабилен при под 500 в интензивни отделения и под 5000 в неинтензивни отделения.

Проверка на ситуацията с пандемията днес

1. Общата обстановка – Ковид вирусът не успява да запали дифузното разпространение И така вече 321 дни след края на извънредната епидемична обстановка. Броим след 300 ей така, за удоволствие. И за да ви покажа какво е стабилен атрактор. Системата ще стои там – няма да има дифузно разпространение. Хайде да видим дали дните ще станат 365.

Последните десетина дни ще си ги броите сами, защото сводки тогава вече няма да има. Както виждате, решението за отмяна на извънредната епидемична обстановка беше правилно. И то беше подплатено с доста сериозни анализи и с правилни прогнози. И добре, че беше слушан този, който правеше правилите прогнози, че имаше и неправилни прогнози и ако бяха слушани те, още някой месец щяхте да сте в извънредна епидемична обстановка.

Така, караме нататък.

3. Базовото репродуктивно число - днес е 1.05. Над 1.00 е. Заразата се разширява, но както ви бе прогнозирано, Ковидът няма да се даде да бъде тръшнат бързо. Тъй, че развитието е според очакванията. Забелязвате – от няколко дни числото е над 1.00. тоест, заболяемостта може де се вдигне, но вълната ще си остане плоска и вече се размина с грипната вълна.

Няма да има натоварване на здравната система. Това е целта на играта. Пролетта идва, ковид-вълната е изтласкана към март месец, та да попадне в неблагоприятни условия и да не може да се вдигне високо. Тая игра отдавна ви е известна, ето, аз не участвам вече в нея, но тя си върви точно както съм ви я прогнозирал. Ловещу по-зловещ, най-зловещ, мориарти. Нали така, юрдечета мои. И като се съсипвате да съскате срещу мен, не забровяйте, че думата зловещ има за корен думата вещ.

3. Проверката за суперпожар - няма суперпожар. За да има, трябва да има дифузно разпространение. Дифузното разпространение на ковида обаче го няма. Няма-а-а- го.

Да видим няколко контролни чисълца за днес от индекса на дифузното разпространение

За страната - 0.02

София-град - 0.02

Пловдив - 0.01

Бургас - 0.02

Варна - 0.02

По южните граници

Благоевград - 0.0095

Кърджали – 0.02

Смолян - 0.01

Хасково - 0.01

Ямбол – 0.02

Знаем си:

1. Критична стойност за запалване на дифузно

разпространение - 1.00

2. Над 1.00 - дифузно разпространение

3. Под 1.00 - дифузното разпространение спира или съвсем го няма.

Както се очакваше – няма проблеми. Сценарият Празни болници се очаква да е стабилен и през февруари. Ма той февруари свършва, бе Витанов? Ами през март? И през март и през март. Стойностите на индекса са много ниски и ниските стойности са това, което се и очаква в режим на полегата вълна. Стратегията и тактиката, както виждате, работят.

За страната, индексът е 50 пъти под критичната стойност. Дифузното разпространение го няма, клъстерното е на ниско ниво. Развитието е съгласно плана „Полегата вълна“. В Благоевград индекса е дори над 100 пъти под критичната стойност.

Има ли мегдан за притеснение засега? Не – индексите все още имат ниски стойности. Кога да почнем да се притесняваме – ами като стигнат 0.5. Ние обаче си знаем какво да правим – изтласкваме възможността за висока заболеваемост към пролетта със задната мисъл да я посечем там.

Планът за блокиране на разпространението на К-19 чрез спиране на дифузното разпространение работи. Вече 321 дни. Ето, не участвам в играта, не влияя на обстановката. Въпреки това обстановката с развива така, както съм прогнозирал и то преди много много месеци. Защо? Защото при пандемиите и епидемиите има прогнозируемост. Гледате, нали, пред очите ви е. Има предсказуемост. Нали знаете как се нарича интервал от време равен на 365 дни. Гледайте да видите какво ще се реализира на изпроводяк.

За сведение - индексите в още няколко области

Търговище - 0.01

Велико Търново - 0.01

Видин - 0.03

Враца - 0.008

Габрово - 0.005

Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден.

Както виждате, засега проблеми няма. Ситуацията е под пълен контрол. Не пускаме дифузното разпространение да се разпали. Във вътрешността на страната обстановката е спокойна. А февруари си върви-и-и-и. Виждате, индексът трябва да се вдигне 30-на че и повече пъти, за да стигне критичната стойност. Въз Зраца индексът е 125 пъти под критичната стойност. А в Габрово е 200 пъти под критичната стойност. Това е положението насред месец февруари.

Обществената система си е набита на атрактор без дифузно разпространение и си стои там и не мърда. Ситуацията е спокойна. Посред зима. Стабилност, предсказуемост, спокойствие – знаете, това е девизът на математическата социална динамика.

Караме нататък.

3. Проверка за препълненост на болниците. ТОВА Е ВАЖНО. Има ли препълнени болници? Няма. Нещата са под контрол. Целта на играта е постигната. Мястото на народа е в къщи при ракията, винцето, мезенцето и туршийката, а не в болниците.

Хайде и тук малко числа

Текуща заетост интензивни легла : 22

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ : 500

Под 5 % от критичната стойност- заетостта е много ниска. Практически нулево натоварване на здравната система. В средата на февруари

Текуща заетост неинтензивни легла : 190

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ : 5000

Под 4 % от критичната стойност. Доста е ниско. Практически нулево натоварване на здравната система в следата на февруари. Добре ги помнете тези неща.

А прогнозата за я знаете. Сценарият Празни болници ще е стабилен и през февруари. И през март и през март. Защо? Системата е набита в правилния атрактор. Огромната социална система не мърда от предписания и атрактор. Посред зима. Няма-а-а-а, системата не мърда-а-а-а.

Нали се сещате какво ще ви прогнозирам като почне март месец. Сещайте се, сещайте се. Сва пъти ви подсказвам по-горе.

4. Проверка на смъртността. Сведена е сведена до едноцифрено число на ден. Смъртността и през февруари ще е ниска. Внимавайте все пак и се пазете. Къси клечки ще има. Не теглете късата клечка.

5. Заключение от проверката - и днес, 321 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е спокойна. Здравната система се справя с проблемите, сценарий „Празни болници“ е стабилен.

Дифузното разпространение е угасено. Клъстерното разпространение е на ниско ниво. Прогнозата я знаете – и през февруари, болниците няма да се напълнят.

7. Днес – картата на риска. Промени няма, почти всичко е зелено. Където не е, внимавайте повичко и си карайте спокойно работата. Всичко е на най-ниската ниво на заболеваемост. Както виждате, до края на седмицата не се очакват никакви проблеми. Напълно според прогнозата, изтласкване Ковида към пролетта за да не може да се вдигне висока вълна.

Стабилност, предсказуемост, спокойствие. Математическа социална динамика в действие. Това е положението. Няма мятане насам – натам, няма прекомерни мерки – ден след ден минаваме спокойно през пандемията. Внимавайте с грипа и си карайте спокойно работата. Ковидът и днес е на къса каишка.

Гледате нали. Грипната вълна и и Ковидът се разминаха. Няма претоварване на здравната система. Насочваме се към приключване на Ковид пандемията. Това е положението.

Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната стоят далеч от вас.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук