Два от регионите са на границата да влязат в червената зона (Етап 3). Утре вече трябва да са там и очакванията са поява на червен цвят за Регион 1 (Западна България) и Регион 5 (Бургас-Стара Загора). Регион 3 (около Варна) се е насочил към жълтата зона, с голяма вероятност в сряда ще е вече там. До края на седмицата и останалите два региона с голяма вероятност ще влязат в червената зона. Това написа във Фейсбук профила си математикът проф. Николай Витанов.

Въпросът е да не допуснем картата да стане виолетова.  Базовото репродуктивно число днес е 1.16. Падна под 1.3. Това е потвърждение на теорията ми, че супер пожар не се очаква. За да има такъв, числото трябва да подгони стойност 2. 

Ако беше останал стария план, сега всичко трябваше да е затворено и пред парламента щеше да има 100 000-ни митинги, че страната е затворена, а болниците са полупразни.

Страната не е затворена, ограничителни мерки има, където се налага. Засега нещата са добре - ако няма изцепки, няма да има и тотален локдаун.

На прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост областите, които не са в най-тъмночервено намаляват. Картата на риска ни казва, че рискът от продължаващо нарастване на случаите никак не е малък, даже е доста голям.