Засега не се задава нов локдаун, тъй като българите не са успели да си "заработят" 10 000 случая на ден, каза пред България Он Ер математикът от БАН проф. Николай Витанов.

Според него съвсем скоро можем да очакваме по 3 000 заразени дневно.

"Ако стопираме разпространението на вируса, процесът на нарастване на случаите ще спре. Хващаме всички и ги затваряме за три седмици вкъщи под ключ и край, пандемията свършва. Но ние не можем да направим нищо такова. Дори и малкото мерки не се спазват. Затова и не се очаква локдаун.

Може да има локални затваряния в областите, които влизат в "тъмночервената" зона. Има план на Министерството на здравеопазването и щат - не щат, тези области ще трябва да налагат допълнителни мерки, които биха имали положително въздействие върху броя на новите случаи", каза експертът.

Той каза още, че вече е спрял да прави дългосрочни прогнози, но пикът на тази вълна едва ли ще настъпи до края на следващата седмица. Според него обаче, тъй като все повече области влизат в "тъмночервената" зона, има вероятност до края на месеца броят на новите случаи да започне да намалява.

"Здравната система има още 15-20 процента ресурс. При това положение на нещата, ако останем с около 3000 случая дневно, до две седмици тя ще се натовари. Трябва да се действа сега, за да не се претоварят болниците в края на месеца. Има неща, разбира се, които са изтървани и това е смъртността. Тя върви около две седмици и половина след броя на случаите. А той расте и до края на октомври трябва да очакваме повишаване на смъртността", прогнозира Витанов.

Математикът смята, че само строгите мерки са ни спасили през предишните три вълни на коронавируса. Само в началото на пандемията е имало истински локдаун, който я е унищожил в зародиш.

Но следващите два пъти са били наложени навреме адекватни мерки за ограничаване на броя на заразените, които са сработили много добре. В момента доста опасна, според него, е и скритата заболеваемост. Нея отдавна я има и не бива да я пренебрегваме.

"Когато започвахме през март миналата година, заболелите бяха двуцифрено число. След което установихме, че има такива, които боледуват безсимптомно. В края на август тази година се появи масовата практика да има хора със симптоми, които не се регистрират. И се появи рязко.

Предпоследната седмица на месеца броят на случаите беше около 1900. Върнаха се хората от морето, купиха си тестове от аптеките, установиха че са позитивни... И какво да правят - не искат да се карантинират, а ако отидат на работа цялата фирма трябва да бъде изолирана, и си замълчаха. И следващата седмица вместо 3000, случаите бяха 2100. Една трета намаление. И сметките показват, че скритата заболеваемост е около 30% от активните случаи", каза професорът.

Николай Витанов смята, че когато броят на хората, които имат защита (преболедували и ваксинирани) достигне 70% от населението на страната, тогава можем да кажем, че сме постигнали групов имунитет. По негови изчисления към момента хората със защита у нас са не повече от 2,6 млн.

За да сме спокойни, това число трябва да достигне около 4,3 млн. - ако приемем, че преброяването покаже, че сме около 6 милиона и половина души. Но кога ще се случи това, е трудно да с изчисли, тъй като ваксинацията буксува и перспективите за групов имунитет не са благоприятни.