Математикът проф. Николай Витанов даде кратка информация за оперативната обстановка за пандемията и войната в Украйна към 13 май 2022 година. Ето какво пише той в личния си фейсбук профил:

Кратка информация за оперативната обстановка за пандемията за 13 май 2022 г.
Както винаги, първо пандемията, после войната.
 
Бележка от обща характер. Ревът на юрдеците и рецензентите от Ганковото кафене доста се усили напоследък. Време е да ги поуспокоя. Хайде, утре и в неделя няма да пиша. За не знам кой си път ви отстъпвам терена, та дано ме изместите. Нека да има и за вас. Давайте, опровергайте желязната теорема за воя и рева на хейтърите.
 
Проверка на ситуацията с пандемията днес
1. Общата обстановка - чакаме с отегчение модифицирания Омикрон най-сетне да успее да запали дифузното разпространение И така вече 43 дни.
Да видим с чисълца, каква е текущата обстановка.
 
2. Базовото репродуктивно число - днес е 0.67.
Това е доста ниска стойност, трябва да проверя дали не е и рекордно ниска стойност.
Под 1 е, значи обхватът на заразата продължава да се свива.
 
"Втората фондация" е непоклатимо стабилна. Няма извънредна епидемична обстановка, няма мерки. Здравната система отегчено чака атаката на модифицирания Омикрон. Планът за изтикване на модифицирания Омикрон към по-топлия времеви период и проваляне на опита му да се развърлува из България работи.
 
3. Проверка за суперпожар. И днес няма.
Да видим няколко контролни чисълца за днес от индекса на дифузното разпространение от днес
 
За страната - 0.14
София-град - 0.14
Пловдив - 0.12
Бургас - 0.05
Варна - 0.09
По южните граници
Благоевград - 0.07
Кърджали - 0.09
Смолян - 0.08
Хасково - 0.13
Ямбол - 0.13
 
Знаем си:
1. Критична стойност за запалване на дифузно разпространение - 1.00
2. Над 1.00 - дифузно разпространение
3. Под 1.00 - дифузната разпространение спира или съвсем го няма.
 
Днес, както се очакваше - спад. Индексите са далеч под 1, няма дифузно разпространение. Планът на зловещия професор за блокиране на разпространението на модифицирания Омикрон чрез спиране на дифузното разпространение работи. Вече 43 дни.
 
Като ги гледате тези индекси, които са доста пъти под критичната стойност от 1, как ви изглежда прогнозата? Спокойствия разбира се. Спокойствие, че да могат юрдечетата да си огладат красивите пера в локвата, а рецензентите от Ганкиното кафене да повъздишат над образа си в поточето. Докато изгрее Луната, за да и обяснят колко грозен, лош и некадърен е Витанов. Що да и обяснявате - тя знае.
 
За сведение - индексите в още няколко града
Кюстендил - 0.22
Лавеч - 0.11
Монтана - 0.12
Пазарджик - 0.14
Перник - 0.13
 
Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден. Както виждате, проблеми няма. Даже и в Кюстендил индексът е горе-долу 5 пъти под критичната стойност. Скука. Ковид - кризата е смазана. Е, нека да има поне една смазана криза от всичките, дето са ни се накачулили на главата. Поне това да не го мислим.
3. Проверка за препълненост на болниците. Има ли препълнени болници? Няма. Нещата са под контрол.
 
Здравната система си върти синджирчето и си подсвирква по отношение на Ковид-кризата. Кризо-о-о-о-о, къде си ма, кризо-о-о-о? Няма я.
 
4. Проверка за тотален локдаун. Тотален локдаун ли?
Няма да има. Писах ви отдавна - стягайте сезона по морето, лятото ще е спокойно.
 
5. Проверка на смъртността. Знаете - целта беше броят на дните, в които починалите ще са едноцифрено число, да се увеличава. Бройката ще се увеличава.
Но бавно.
 
6. Заключение от проверката - и днес, 43 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е спокойна. "Втората фондация" е стабилна, здравната система
 
се справя с проблемите, целта - лятото да е спокойно, все повече се постига.
Дифузното разпространение е угасено, жалките опити на модифицираният Омикрон да го запали се провалят до един.
И още ще се провалят.
 
7. Из картите промени няма. Затова днес няма да ви ги показвам пак. Моята отмяна - юрдечетата и рецензентите от кафенето ще ви показват картите до понеделник, а от понеделник - пак аз. Какво ще стане със София-град, юрдечовци мои. Ще излиза ли от червената зона на картата на 14-дневната заболеваемост или няма да излиза?
 
Сега за войната.
 
Разбрахме се вече - войната ще е дълга и ще се развива бавно. Защо? - принципът на поробването на Хакен ви го разказах. Затова. Северодонецк е обграден от 3 страни от руската армия. От четвъртата страна е реката. Това може и да се брои за котле, на не го броя още, защото от другата страна на реката е Лисичанск пък той е под украински контрол. Тъй, че не е котле все още, но отива да става такова.
Там ще се развиват основните събития.
 
Чакам да видим успехи на обявената контраофанзива под Харков. Нещо превзето с население 10 000 и нагоре? Няма.
Интересна контраофанзива. Знаете мнението ми - не е препоръчително за украинската армия да струпва техника на голо поле. Второ - теста за липса на пречупване - голяма контраофанзива на украинската армия - не се вижда.
 
Вече никой не ми противоречи като пиша, че тежкото въоръжение на украинската армия отпреди войната замина и сега добре, че са на система от западни доставки. Но и западните доставки няма да са безкрайни - то много старо руско оръжие не остана. Източният фланг на НАТО е много отслабен - трябва спешно да се превъоръжат армиите на източните страни - членки (и нашата).
 
Пропагандната война. Във воюващите страни ситуацията е стабилна - народите са все още добре хванати в клещите на пропагандата. У нас - виждате какво става. Да ви пообясня малко. Защо онова клипче с украинката и българите - цигани намери почва у нас? Ето защо. Проявявате милосърдие и настанявате украински бежанци в хотели ( че и 5 звезди), давате им рацион, такъв, какъвто 80% от българския народ не може и да си помисли да има.
 
Какво си мислите, че ще стане - много ясно, народът, няма да е доволен - това са неговите пари. Ето ви я базата. Някой се сеща, че над базата може да има и надстройка, нали така. И канализира народното недоволство с клипчето. Отличен ПР-ход, зануляващ хиляди часове проукраинска пропаганда. От другата страна какво има.
 
Претоплена манджа - вадим една фигурка, изработена незнайно кога, слагаме и име и я поставяме на улицата. Но каква е целта на пропагандата? Да въздействаме на народа, разбира се. И как това въздейства на народа? Ама то отразява сложните чувства на българския интелигент.
Ето ви сега един цитат (сами са сетете от кого е, не е от Бисмарк)
 
Всичко гениално е просто и всичко просто е гениално. Малките човечета много обичат да крият нищожеството си зад сложни неща.
Кратък анализ:
 
Клипче с украинка, наричаща българите цигани - просто нещо, разбираемо за народа, голям пропаганден ефект
Статуя на крещяща жена на улицата, изразяваща сложните чувства на интелектуалеца по отношение на войната - сложно, неразбираема за народа. Може да има някакъв пропаганден ефект само за тези, за които е разбираемо.
 
Отдавна ви пиша, че съм се хванал за главата от аматьорщината при пропагандата в тази война. Какво да пиша - пак ли да пиша - не се прави така. Написах го 100 пъти вече.
 
Направете нещо простичко и разбираемо - да завладеете народната душа. Но вече не можете, защото набихте система в атрактор, който се отнася негативно към проукраинската пропаганда. Това е голата истина и не ви е Витанов виновен. Напротив, Витанов се скъса да предупреждава, че се правят диви аматьорщини. Но каквото, такова.
 
Днес няма да ви досаждам и с Бисмарк. В понеделник.
Нека да си позволя едно шеговито изречение по адрес на крякащите юрдечета:
Човек, който добре познава Бисмарк, може да си позволи да го държи за шлифера. Но човек, който не познава Бисмарк, пък много му се иска да привлича внимание, не му остава друго, освен да кряка срещу Витанов от локвата.
 
Добре, спирам дотук за днес.
И тъй, предстои да видим какво ще има да става.
Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля. И войната да ви заобикаля