На този етап ние все още сме по-скоро коридор. Ние сме просто една буферна територия, през която минават ислямисти. Това вече нееднократно е доказано. Това каза арабистът проф. Владимир Чуков, цитиран от агенция "Фокус".

„Виждаме, че и български граждани са замесени в случаите на осигуряване на логистика – квартира, отвеждане до определени места – срещу финансово заплащане“, посочи той. Според него България се намира на едно „по-скромно ниво“ и поради тази причина ние нямаме тези екстремални нива на заплаха, каквито имат в Западна Европа.

„На този етап нямаме джихадисти с български паспорти, които са били в Сирия, за да могат да се върнат и респективно да осъществят своите пъклени планове“, каза проф. Чуков. „С днешна дата това, което на мен ми е известно - най-тежкият случай е един български граждани от Североизточна България, който беше заловен в австрийската столица със съпричастност в трафик на оръжие в полза на „Ислямска държава“, посочи той. По думите му все още нямаме данни за български гражданин, който да е бил в Сирия, да е воювал там и да е оперативен джихадист, но има хора, които осигуряват логистика и които участват в трафик на оръжие.

„Преди две години имахме български гражданин – чеченец, който е получил българско гражданство, който беше заловен от испанската полиция за набиране на доброволци за Сирия, за изпращането им към „Ислямска държава“. Тоест това са по-скоро помагачи“, коментира проф. Чуков. По думите му няма държава в света, която да е сигурна на 100%, че няма да стане обект на терористично нападение.