Професор обяви, че е разкрил формулата на гея. Обратните не могат да ме преметнат, каквито и пластики да си правят, похвали се във Враца корифеят на антропологията Йордан Йорданов. Най-характерният белег, който ги издава, са тазовите кости, които са като при жените, разкри тайната той, съобщава "Стандарт".
Ученият нашумя с изследванията и реконструкциите на черепи и скелети, с които митовете на историци. Йорданов опроверга диагнозата на Георги С. Раковски. За патриарха на българската революция, починал през 1867 година в Букурещ, се смятало, че е бил болен от костна туберкулоза. Кариесът по ребрата му обаче показал недвусмислено, че туберкулозата е била тежка белодробна.

Проучванията на член-кореспондента на БАН установили, че черепите на Раковски и Каравелов са много сходни. По тях той открил т. нар. турско седло, което говори за значително хормонално ниво и показва, че двамата били сексмашини. Ако някога се намери черепът на Ботев, той според професора ще бъде с още по-изразено либидо.

Много зор е видял антропологът със Захарий Стоянов, умрял на 39 години през 1889 година в Париж от перфорирана язва. Реконструкцията на главата му показала, че той е по-грозноват и с по-голям нос от това, което се вижда по фотографиите. В крайна сметка се оказало, че авторът на "Записки по българските въстания" бил много суетен и умело режисирал снимките. Стар неизвестен фотос на Захарий Стоянов потвърдил, че професорът е прав. /БЛИЦ