Проф. д-р Красимира Средкова, която посвещава близо 50 години на Трудовото право, тази година е носителката на голямата награда за цялостен принос в правото на Националните правосъдни награди, които са част от Благотворителния бал на юристите. Те ще се проведат за 10-та поредна година на 25.11 в хотел Маринела.

Проф. Средкова е дългогодишен шеф на катедрата по „Трудово и осигурително право” и е била преподавател по Осигурително право, Трудово право, Международно трудово право и Социално право на ЕС. Написала е 243 научни публикации – 30 учебници и учебни помагала, 153 статии, 24 студии, 5 коментари на закони, 13 монографии, 8 рецензии. Награждавана е многократно като преподавател.

Преподавала е на над 50 000 студенти. На сцената статуетката и грамотата ще й бъдат връчени от професорите Васил Мръчков и Сашо Пенов, който в момента е служебен Министър на образованието – и двамата носители на Гран При в предишни години.

„Много съм изненадана. Не съм очаквала, че точно тази награда мога да получа, защото тя не е от академичните среди, в които работя. Това е една голяма благодарност“ – каза проф. Средкова по БНР и допълни: „За мен работата е била не само източник на доходи за съществуване, но тя е била и хоби, и удоволствие, и най-големите радости, които съм имала през живота са били срещите ми със студентите, писането, консултациите. Изобщо човек трябва да работи не с икономически интерес, но преди всички с любов към това, което прави“.

Носители на Гран При през годините са били Еньо Комитов, професорите Александър Янков, Васил Мръчков, Огнян Герджиков, конституционните съдии Константин Пенчев и Атанас Семов, деканът на ЮФ към СУ Сашо Пенов, най-възрастният действащ адвокат Йордан Минчев (92 г), бившият министър на правосъдието и първи европейски съдия в съда на ЕО в Люксембург Теодор Чипев, а миналата година с Гран При си тръгна съдията, ангажиран с делото по покушението на папа Йоан Павел II Трендафил Данаилов.

През годините гости на събитието, което няма аналог в света, са били президентите на Международния Адвокатски съюз – Мигел Луиназ и Жан-Жак Уетвилер, директори на международни адвокатски колегии, съдии от съда в Люксембург и много други.

Тази година покани да присъстват на церемонията са отправени към Koen Lenaerts – председател на Съда на Европейския съюз и Marc van der Woude – председател на Общия съд на Европейския съюз, във връзка с 70-тата годишнина на Съда на ЕС и 15 години от присъединяването на България към ЕС. Двамата изпратиха предварителни поздравителни адреси на организаторите и ще оторизират техни представители да присъстват на събитието.

През 2013-та година Националните правосъдни награди се раждат по идея на Балканска медийна Асоциация и Софийска Адвокатска колегия, за повдигане имиджа на адвокатурата пред обществото. Те са подкрепени от Международния Адвокатски Съюз, адвокатските колегии от цялата страна, Камарата на Нотариусите, Българска Съдийска Асоциация, Професионалната Асоциация на Медиаторите, Асоциацията на Жените Адвокати, Прокуратурата на РБ, Асоциацията на Синдиците в България, а тази година се провеждат и под патронажа на съда на ЕС.

По традиция номинациите в различните категории – адвокат, съдия, прокурор, млад юрист, кантора, дело, медиатор, нотариус, правосъдие зад граница, се предлагат от професионалните гилдии, партньори на събитието - асоциации/камари/съюзи, от победителите и номинираните от отминалите години, както и от съдебните журналисти...

Номинираните се пазят в тайна до вечерта на 25-ти.

Cъбитието е благотворително, в подкрепа на болни от церебрална парализа деца, които също присъстват, а тази година и в подкрепа на семейства с репродуктивни проблеми.

Над 150 000 лева дарения са преведени по дарителските сметки на децата през годините. Известни художници предоставят творби, които да се разиграят на търг, в помощ на нуждаещите се. Тази година свои произведения ще дадат Танер Мерт, Иван Яхнаджиев, Николай Янакиев, Елеонора Бакалова, Николай Панайотов, академик Георги Чернев, Владислава Червеняшка и Иво Константинов, Цвети Савова, адв. Румяна Недялкова. Посолството на Мароко пък подарява традиционна чаена церемония, с която да зарадва гостите на бала.

Водеща на вечерта по традиция е журналистката от БНР Анелия Торошанова.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук