Само пред bTV говори момичето, заснето да лети по магистралата на тротинетка и с над 100 км/ч. Нарекоха я „Камикадзето на пътя“. Тя е Емили Йорданова, по-известна като транссексуалното момиче, защитаващо правата на ЛГБТ хората.

Всъщност тя не лети с тротинетка, а с електрически скутер, който притежава заедно с приятеля си Тихомир.

Емили сподели, че редовно кара тротинетка – и по градските, и по извънградските магистрали у нас. Твърди, че винаги спазва правилата. Mриятелят ѝ Тихомир също се придвижва със скутера.

„Обикновените тротинетки, които се взимат под наем те вдигат до 25 км в час и те са лекички. Всъщност те тежат 10, 15 кг най-много и струват около 1000 лв., може да си я купи от всякъде. Тази тротинетка, която ние имаме, тя струва 8000 лв., тежи 60 кг и развива 125 км в час, като пробега ѝ е 160 км с едно зареждане може да се отива до Перник и да се връщаш без никакъв проблем.

С тротинетката редовно се движат и по големите булеварди в столицата - до момента безаварийно. Всички падания са регистрирани с ниски тротинетки, от нисък клас и то повече са младежи, които не знаят какво правят… според мен трябва да се приемат нови закони, защото това е бъдещето, поскъпват цените на горивата, замърсяваме околната среда, бъдещето е това“, казва Тихомир.

А Емили е категорична, че ще продължи да кара по магистралите.

Подобно поведение е опасно не само за човека с тротинетката, а и за останалите на пътя, предупреждават експертите.

Стана ясно коя е блондинката камикадзе, хвърчала с тротинетка по АМ "Хемус" СНИМКИ

„Електрическите тротинетки трябва да се движат единствено и само по велоинфраструктурата. Те са изключително опасни, защото са незащитени и реалната опасност от нараняване, особено при по-висока скорост и неравност на пътя това би довело до много сериозно падане и нараняване. Това е абсолютно безумие и граничи със самоубийство, аз не мога да повярвам, че нормално разумно човешко същество може да излага самостоятелно на риск своя и живота на останалите“, коментира Росен Рапчев, експерт от Държавната агенция пътна безопасност.

Летящата по магистралите тротинетка е в нарушение не само заради скоростта, а и заради факта, че няма регистрация.

Движение с тротинетка със 100 км/ч – какви са опасностите?

„Това не е административно нарушение, а това е престъпление. Следователно всеки, който си позволява да се движи по пътища, отворени за обществено ползване, с нерегистрирани превозни средства, извършват престъпление“, допълни Рапчев.

До момента Емили и Тихомир не са ходили в КАТ, за да регистрират тротинетката. Този мощен и скоростен модел се продава свободно в България и всеки може да ги купи. Ускоряват от 0 до 100 км в час за 7 секунди.

От началото на годината сектор пътна полиция има над 140 наложени наказания за неправилно управление на електрически тротинетки. За да се стигне до глоби обаче, тези които ги карат, трябва да бъдат хванати в нарушение.

Колкото до Емили, тя твърди че осъзнава отговорността си на пътя и че оттук нататък ще кара по-бавно.