Тук съм, за да благодаря на Националното следствие, на прокурорите от цялата страна, както и на служителите на МВР, които днес защитиха нашите български деца. Това заяви главният прокурор Иван Гешев преди началото на брифинг на НСлС за проведена акция срещу разпространението на детска порнография.

Обвинител №1 посочи, че с работата си те са показали кои са реалните проблеми в българската правна система, а не тези, "измислени от политиците".

Реалната правна реформа е да се увеличат наказанията за детска порнография; реална реформа е да бъде дерегистрирана колата на всеки един пиян или дрогиран шофьор, коментира Гешев.

В заключение главният прокурор подчерта, че с проведената акция срещу детската порнография прокуратурата е показала, че е стабилна, въпреки "усещането за абдикация на държавните структури".

По случая са работили над 30 следователи от НСС, над 30 служители на ГДБОП и над 60 жандармеристи. Задържаните са 12 лица на възраст между 30 и 40 години. Половината от тях са семейни и имат деца. Това заяви още Борислав Сарафов по време на извънредния брифинг на прокуратурата. 

Предстои повдигане на обвинения. Сред задържаните има пилот от гражданската авиация, айти специалисти, мотокарист, общ работник, шлосер, автомонтьор, оценител на недвижими имоти и др. Мъжете са на възраст между 30 и 40 години, но има и около 60-годишни. Около 50% от задържаните са семейни, с деца, повечето са с добри финансови възможности, каза Сарафов и добави, че наказанието, което могат да получат, е до шест години затвор. 

При акцията са иззети телефони, компютри, флашки и хард дискове с брутални сцени на сексуално насилие с деца на възраст от две до 10 години, които са от бившите съветски републики и Далечния изток. Ще се проверява дали има българчета сред тях.

"При задържането намерихме видеа и снимки с брутални сцени на сексуално насилие на деца между 2 и 10 години. Децата са от Близкия изток - бившите съветски републики, Тайланд, Филипини и т.н. Надяваме се, опасенията ни сред тях да има българчета, да се окажат неверни", допълни той. 

"Не бих могъл да кажа нищо за кадрите, защото този, който ги види, после ще иска да си избоде очите. Санкцията за такива лица е до 6 години лишаване от свобода. Надявам се да бъде искана и иззета постоянна мярка. Тези хора трябва да бъдат изолирани от обществото и да предпазим децата си. Психо профила на тези лица ясно показва, че могат да минат от виртуалния в реалния свят", разкри той. 

Първо в БЛИЦ! Акция на прокуратурата срещу педофилска мрежа, има арестувани

"По разпореждане на главния прокурор 12 образувани досъдебни производства за разпространение на порнография за възложени на следствената служба. Това са шокиращи кадри за нас, но както многократно сме казвали законодателството ни е остаряло. Наказанията за лица, които създават и разпространяват порнографски кадри е лишаване от свобода до 6 години и глоба от 8 хиляди лева. Често присъдите минават в условни и тези хора са сред нас. Смятате ли, че това са адекватни мерки? Аз мисля, че трябва да се приложи доста по-голяма строгост на закона. Всички институции трябва да предпазим децата", каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева.  

Те са мрежа от лица, сред които има хора с уважителни професии, добри доходи и семейства. Мъж на 37 разпространявал порнографски материал, на който се вижда как възрастен мъж установява сексуално насилие върху 6-годишно момиче", допълни тя. 

Тя призова родителите да бъдат по-внимателни и бдителни какво гледат децата им и с кого разговарят. 

"Едно от лицата беше толкова нагло, че беше излязло сутринта и си беше оставило компютъра включен, за да споделя детска порнография, докато го няма. Човешкото съзнание на може да възприеме подобни сцени", заяви още Сарафов. 

Той разкри, че единият от задържаните е разпространявал тези кадри, докато живее близо до дом за деца без родителски грижи и в момента се установява дали някое от лицата там не е участвало в извращенията. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук