7 лица ще бъдат привлечени като обвиняеми за нелегална търговия с лекарства за онкоболни. Това каза заместникът на главния прокурор на Република България Иван Гешев по време на брифинг по повод резултатите от проверката на СП и ГДБОП за злоупотреби с лекарства за онкоболни, предаде „Фокус“.

„Не става въпрос за разследвания, ние не разследваме болници. Разследваме конкретни лица, които са служители на болнични заведения и са извършили конкретни деяния. Към момента са събрани достатъчно доказателства за привличане в качеството на обвиняеми на 7 лица. До края на деня предстои привличането им за участие в организирана престъпна група“, добави той. По думите му вероятно такива практики не са тайна, както за медиите, така и за обществото. Зам.-главният прокурор уточни, че медикаментите са се изнасяли извън болничното заведение, групирали се и са отивали във фирма с лиценз, която ги е реекспортирала.

„Проследено е движението на лекарствата по цялата верига чрез специални разузнавателни. Към момента се проверяват служители на 2 болници, вероятно има и трета. Това е търговия с живота на хората. Резултатът от това е и, че се източва здравната каса. Друг сегмент от това, което се случва е, че някои лица на гърба на живота на хората и здравната система реализират доходи“, каза още прокурор Иван Гешев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!