Съдът не е върнал делото за доразследване срещу Лиляна Дeянoвa, а само за процесуални нарушения. Има разлика. Според мен това е едно от най-доказаните дела в моята кариера. Напълно е доказана тезата на обвинението, просто съдът счита, че оформянето на обвинителния акт има разминавания в датите на извършването на престъпленията във формата на съучастие. Ако е така, специализираната прокуратура ще се съобрази и ще отстрани тези пропуска. Чакаме решението на специализирания наказателен съд. 

Това каза прокурор и зaмecтниĸ-ръководител на Специализираната прокуратура Данаил Шостак в "Офанзива с Любо Огнянов" по Нова нюз, коментирайки делото срещу певицата Лиляна Дeянoвa и брат и за източване на евросредства. 

Има връзка ЛиЛана с Божков? 

"Ако такава връзка има, тя е видима в търговския регистър, който е публичен. Бих могъл само към настоящия момента да кажа, че едно от лицата, които са предадени на съд фигурира в списъка на МС по отношение на така наречените лица в "Магнитски". Няма да споменавам неговото име", каза той. 

ЛиЛана е сламена фигура? 

"Не бих се изразил по този начин, просто има свързаност. Да речем, че тя има търговски отношения с такива фирми, които попадат в списъка на МС "Магнитски", каза Шостак. 
 
Самата Лиляна казва, че познава Божков но няма бизнес връзки с него. 

"Това е нейно твърдение. Лицето Божков не е предмет на разследване по това дело", коментира прокурорът. 

Заплахите на ЛиЛана към бившето ръководство на АПИ

"Прокуратурата е преценила, че това обвинение е недоказано. Това никога не е било и сърцевината на това дело. Основното са злоупотреби с еврофондове. Ще се прецизират единствено няколко дати, ако Апелативният съд потвърди решението на Специализирания наказателен съд. Нищо няма да се доразследва. Кръгът на лицата остават същите", уточни Шостак. 

Делото за боклука срещу Бобокови

"Има писмени документи, договор, спрямо единия от обвиняемите, който непосредствено свързва това лице с останалите участници в тази група. Установено е, че подписът е на единия от братята Бобокови. Категорично е доказано, че същия има касателство към вторичната престъпна дейност на лице, което вече е получило своето наказание чрез споразумение, осъденият Айгинов", каза Шостак. 

"Чрез този договор се създават търговски отношения между една от фирмите , които се управлява и управлява от подсъдимия Бобоков с осъдения Айгинов", добави той. 

Бобоков изказва подозрения, че иска сценарий за изземане на бизнеса му 

"Не знам, дали има сценарий, но със сигурност няма опит. Доколкото знам фирма "Монбат ресайклинг" продължава да е част от "Монбат Груп". Така, че няма основания за подобни сценарии", каза Шостак. 

СМС-ите от телефона на Бобоков 

"Не, не са придобити със СРС. Много често се спекулира с този въпрос и специализираната прокуратура е обвинявана, че използва неправомерно СРС. Тук имаме един оглед на веществено доказателство, мобилен телефон, в хода на който оглед става ясно за тази кореспонденция. Гледани са съобщенията, които двама абонати са си разменяли. 

Категорично не. Радев не е бил подслушван. Ако случайно инцидентно е имало такава комуникация, тя е открита по този начин, чрез оглед на телефон. В случая с либийския кораб има такава комуникация между Узунов и Бобоков, където става ясно, че Бобоков получава решение на Върховния съд преди да бъде публикувано. Това ни кара да мислим, че има търговия с влияние. Няма прокуратура в цял свят, която при наличието на такива данни да не образува досъдебни производства", каза прокурорът. 

Събрани ли са достатъчно доказателства аз наличие на вина 

При събирането на такива доказателства би изготвен обвинителен акт, към момента такъв не е изготвен, уточни той. 

Какви ще са резултатите от закриването на спецсъдилищата? 

"По мое мнение резултатите ще са катастрофални. Ще има период, в който няма да има ясно разписани отговорности, ще има една огромна демотивация в колегите, които работят в спецпрокуратурата, дори и в другите звена на прокуратурата. Това все пак е едно отношение към нашата работа, която е доста тежка и отговорна.

Ще отбележа не само чисто юридическите пречки за борбата с организираната престъпност, а и чисто психологическите такива. Ще има демотивация за борба с корупцията по високите етажи и организираната престъпност", обясни прокурорът. 

"Трябва да се даде шанс на специализираното правораздаване да покаже резултати от своята работа, да работим поне още една година. Разследването, за да даде резултат, е времеви процес, при който резултатът има след една-две години. В момента имаме много напреднали разследвания, дела пред завършек. Просто ни е необходимо малко време, за да се видят истинските резултати", каза още той 

Вдигане на запори, наложени от спецправосъдието

"Представете си ситуацията, че органът наложил запори над 3 милиарда лева, престане да съществува", каза Шостак.