Поклонението пред проф. Симеон Щерев ще бъде на 30 март, понеделник, от 12 часа в църквата "Св. София", съобщават от Министерство на културата.

Знаменитият музикант почина на 26 март.

Проф. Симеон Щерев е български музикант-флейтист, педагог и композитор, автор на джазова, филмова и театрална музика, със записи за БНР и БНТ и издадени самостоятелни плочи и дискове. Роден в София през 1950 г. Започва да учи пиано в Детска музикална школа в София. Продължава обучението си в Държавно музикално училище – София, със специалност „Флейта“.


През този период реализира концерти и започва да се занимава с джазова музика, като свири на пиано и флейта. През 1964 г. е приет като студент в Консерваторията в класа по флейта. Още през този период активно концертира в областта на камерната музика /“Софийски солисти“, Български камерен оркестър, Квартет „Димов” и др./ в България и чужбина – Германия, Полша, Чехия.

През 1965 г. заедно с елитни български джазови музиканти създават „Джаз квартет Фокус”, с който участват в най-големите джаз фестивали в Европа, реализират и много концерти, грамофонни плочи, записи, филми. През 1967 г. квартетът получава наградата на критиката на прочутия фестивал в Монтрьо. През следващите пет години Щерев е провъзгласен за топ флейтист на Европа от Джаз форум, Джаз Подиум и Даун Бийт, а през 1968 г. е класиран втори в света.