Протест край Владая, който ще блокира Е-79, ще проведат с. Владая, с. Драгичево, с. Мърчаево, с. Рударци, с. Кладница, днес от 17 ч. при гара Владая. Отпада организираният транспорт от Благоевград, който бе и за протестиращите от Дупница, както и този за Кюстендил и Радомир, a блокадата на пътя няма да е постоянна както бе заявено предварително, а ще се проведе символична такава на няколко пъти за по 3-4 минути, за да могат да бъдат пропускани автомобилите.

Причината протестът да се проведе в „по-мек“ вариант е постигнатата договорка между протестиращите и АПИ относно реверсивното движение.

Поетите ангажименти от пътната агенция са следните – реверсивното движение остава само в най-натоварените дни – понеделник, вторник, петък и неделя. Но най-важният ангажимент, който се очаква да бъде изпълнен от АПИ е изграждане на автоматизирана електронна система за реверсивна организация на движението чрез светофари да края на октомври месец 2019-та година, както и решаването на проблемите по некачественото изпълнение на ремонта на пътя край Владая  и довършване на отводителните системи на трасето.

Причината въпреки договорките с АПИ все пак да се състои, е че досега много пъти сме били лъгани и са ни давани крайни дати и срокове, които не са били спазени. С тази протестна демонстрация искаме да препотвърдим решимостта си, че ако и този път бъдем излъгани ще преминем към по-мащабни протестни действия, а също така и другият проблем, който е с изхода на жителите на с. Драгичево посока София също не беше решен, посочват от Инициативния комитет на Драгичево.

Протестът е с две категорични искания:
1. Изграждане на постоянна система за реверсивна организация на движението, което вече е обещано от страна на АПИ, но очакваме да изпълнят ангажимента си в срок;
2. Намиране на вариант за решаване на проблемът с изходът на жителите на с. Драгичево в посока гр. София.