Медицинска сестра от „Спешна помощ“ в Русе е настанена в болница с коронавирус. Тя е в отделението от два дни, като вчера е била на кислородна терапия, пише Русе Медиа.

Това е първият случай на зараза с КОВИД-19 в Центъра за спешна медицинска помощ в Русе.

Сестрата е била в отпуск, като след завръщането си на работа е изкарала едно дежурство. Почувствала се е неразположена и след направен PCR тест е с положителен резултат и е приета в УМБАЛ „Медика“ за лечение.

Цялата смяна от около 15 души е поставена под карантина от РЗИ-Русе за 14 дни. Според колеги на сестрата обаче те са изкарали още една смяна, преди да станат ясни резултатите от изследването и да бъдат поставени под карантина, при това със задна дата от един ден.

Притесненията им са, че контактуват с много пациенти, а не знаят дали също не са заразени. Според разпоредбите РЗИ може да разпореди да им се направи безплатен PCR тест само при наличие на симптоми, обясниха от здравната инспекция. Ако искат да се тестват само за своя сигурност, трябва да си платят сами.

В Центъра за спешна медицинска помощ ще бъде извършена най-вероятно днес пълна дезинфекция, но той няма как да спре работа, тъй като трябва да се обслужват пациенти с линейките. За да се компенсира липсата на цяла една смяна от персонала, ще се преправят графиците на останалите, което ще доведе до допълнително натоварване в продължение на две седмици.

От „Спешна помощ“ се надяват да няма други заразени от екипа, защото това ще бъде катастрофално.

Тъй като медицинската сестра е била в отпуск преди установяване на заразата, се изисква повече време за установяване на контактните й лица.

По време на почивката си тя е била на море и на походи в планината Част от контактните й лица извън работното място вече се знаят и също са поставени под карантина.

Малко по-късно директорът на Спешна помощ д-р Иванка Маринова съобщи, че пациентите, които са били посетени от екип на „Спешна помощ“ в нощта на 29-ти срещу 30-ти юни, не са били обслужвани от диагностицираната с КОВИД-19 медицинска сестра.

„Тя в началото на нощното дежурство се е оплакала, че не е добре,  и просто екипът, с който е трябвало да бъде, са я оставили в Центъра да стои и не са я взимали на дежурства, така че пострадали пациенти няма да има“, каза д-р Маринова.

Центърът за спешна помощ ще продължи да работи нормално, увери д-р Иванка Маринова. „Отсъствието на една смяна ще натовари останалите екипи с дежурства, защото в момента префасонираме графиците, за да поемат и те техните дежурства. Русенска област ще бъде с всички екипи, които й се полагат за Спешна медицинска помощ“, заяви още директорът на ЦСМП-Русе.