Бързият влак от София за Бургас, който е с изцяло модернизирани вагони, внос от Германия, пристигна със закъснение.

Влакът се движеше без никакво изоставане и трябваше да спре на морската гара точно в 12:10 часа, но това стара в 12:15 часа.

Пътниците нямаха проблем с това закъснение, защото напоследък влаковете у нас пристигат с 30-50 минути по-късно от посоченото разписание.

Повечето от тях признаха, че са пътували много комфортно – вагоните са климатизиране и в началото някои дори са се оплакали, че им е хладно. По-късно обаче температурата била регулирана и пътниците били доволни.

Сред първите пътници в модернизирания влак беше и транспортният министър Георги Гвоздейков. С него в композицията пътуваха зам.-министърът на транспорта Бисер Минчев и управителят на БДЖ-Пътнически превози Венцислав Славков.

Министър Гвоздейков посочи, че новозакупените вагони са най-доброто, което може да бъде направено за железопътния транспорт у нас за толкова кратко време. „Очакваме другата седмица да бъде доставена втората партида от 19 вагона. Разпоредил съм на БДЖ-Пътнически превози да продължат преговорите с „Дойче бан“ за закупуване на още вагони“, заяви той.

По отношение на времепътуването министърът обясни “пристигахме по-рано от предвиденото на почти всяка гара, но имаме разписание и то трябва да бъде спазено“.

Той допълни, че има три участъка с доста сериозен ремонт, където скоростта е ограничена до 25 км/ч. „Ако бъдат забързани действията по тези ремонти, можем да постигнем още по-кратко пътуване между София и Бургас по Подбалканската линия“, подчерта Гвоздейков.

Относно опазването на вагоните министърът бе категоричен, че е крайно време хората да променят съзнанието си и да бъдат по-отговорни към общата собственост. „Културата в Европа е друга, но трябва да разберем веднъж завинаги, че ние също сме част от Европа“, заяви още Гвоздейков.