Ако не се появи втора вълна на COVID-19, страхът от заразата ще отшуми във всеки от нас за около 6 до 8 месеца. Това прогнозира психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова.

"Проблемът е какво ще остане след това - дали у нас ще остане като траен навик в сезоните с респираторни заболявания да спазваме дистанция, да не ходим кихащи и кашлящи на работа, да сме по-стриктни с личната хигиена. Това биха били добрите неща, които ще ни останат от тази криза", допълни тя пред bTV радио.

Нова болест си проби път заради коронавируса

Психиатрите отчитат ръст на невротичните психични разстройства, свързани с кризата с новия коронавирус.

Д-р Гълъбова обясни, че след половин година се очаква и вълна от посттравматичен стрес, който се развива на по-късен етап. Той няма да засегне, обаче тежките психиатрични разстройства като шизофрения и биполярно разстройство.

Проф. Петър Иванов с мрачна прогноза: Задава се нова пандемия след коронавируса

Д-р Гълъбова определи като мъчителни и неприятни състоянията на невротичните разстройства и посъветва всеки, който има съмнение, че се случва нещо необичайно с него да потърси специалист. Трябва да следим за симптоми като: повишена тревожност, напрегнатост, влошаване на съня, изпотяване, треперене, главоболие, усещане за получаване на инфаркт.

"Човечеството трябва да направи своите изводи - къде и колко сбъркахме в алчността и лакомията си, какво направихме с нашата природа и защо ни беше изпратен този вирус", каза в заключение психиатърът.