МВР и НАПИ се договориха при форсмажорни обстоятелства през предстоящия зимен сезон органите на “Пътната полиция” да осигуряват реда по републиканските пътища в координация с щаба на пътната агенция. Полицаите ще спират или пренасочват автомобилния поток в участъците, посочени от НАПИ, за времето, нужно на снегопочистващата техника да обработи пътя.
Сътрудничеството ще е в резултат на подписаното споразумение днес между изпълнителния директор на НАПИ Иван Атанасов и министърът на вътрешните работи Михаил Миков за периода 1.12.2008 – 30.03.2009 г.
Двете институции МВР и НАПИ се договориха да бъдат създадени временни КПП в най-критичните точки по магистралите и първокласните пътища, които ще въвеждат временни варианти за действие при критични условия и ще налагат реда за движение, дори със сила, за да не се затрудняват действията по снегопочистването.
Става въпрос за обединяване на капацитета на двете институции, за да се избегнат миналогодишните драматични ситуации, при които въпреки предупрежденията на пътните полицаи, шофьорите продължаваха да затъват в преспите, обясни министър Михаил Миков.
Убедени сме, че през настоящия зимен сезон ще спестим на гражданите повечето неудобства, дори и да се налага да чакат понякога снегорините да си свършат работата, каза от своя страна и. д. изпълнителен директор на НАПИ Иван Атанасов.
При бедствено положение ръководствата на областните пътни управления и областните дирекции на МВР могат да търсят съдействието и на други органи като военни поделения и частни фирми. /БЛИЦ