Внезапно тази сряда бе обявено решението на властите за масово тестване на населението в България. Досега се тестваха предимно болните и техните контактни, с които са имали най-близко общуване. Бъдещото масово тестването ще се извършва както с бързи тестове, така и с най-прецизните - по PCR метод, които дават над 90% надеждност на резултата.

Първото масово тестване беше проведено сред над 1000 полицаи в МВР болница с така наречените бързи тестове за откриване на антитела. Резултатът показа, че среща с вируса са имали 0,9%.

Пулмологът д-р Александър Симидчиев анализира резултата.

„Ако използваме тази извадка като репризентативна, тогава излиза, че има около 60 хиляди заразени в България. Така че около 40 и 60 хиляди са вероятно заразени в нашата страна и е добре да помислим, когато започнем да правим тези тестове, къде е най-вероятно да намерим такива хора, които да са заразени“, смята Симидчиев пред bTV.

Още българи са заразени с коронавирус! В София става все по-страшно

Пулмологът предлага сред първите да бъдат медиците, ангажирани пряко с лечението на пациентите.

„Важно е каква стратегия ще направим за разпределението на този ресурс, който е изключително ценен и навременен“, казва Симидчиев.

Премиерът съобщи, че според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията към момента България има най-ниска заболеваемост от СOVID-19 в Евросъюза по показателя заразени на 100 000 души и е на трето място по най-ниска смъртност след Словакия и Латвия.

Решението на властта идва след като днес Еврокомисията заложи масовото тестване като един от критериите за отпадане на мерките.

Здравните власти у нас неведнъж обръщаха внимание, че най-прецизните PCR тестове са дефицитни не само в България, а и по света. А иначе броят на лабораториите в страната ни вече е 18.

Темата за масовото тестване предизвика напрежение в научните среди и спорове трябва ли или не да се провежда, какви тестове да се използват и кои групи да обхване.

Здравният министър Кирил Ананиев съобщи новината по път за Банско, където беше на посещение с премиера.

„Оттук нататък започваме масово тестване на българските граждани, за да обхванем по-голяма част от населението. Имаме тестове - 20 000 PCR теста. Очакваме също много доставки и дарения от български и чужди граждани и организации. Това ще е пътят, по който вървим - масово тестване!“, заяви Ананиев.