Предлаганите рестриктивни мерки в закона за защита срешу домашното насилие са едно прекалено вмешателството и регулацията от страна на държавата, което разрушава неприкосновенността на семейната институция и традиционните български патриархални ценности. Така смятат в партията "Общество за Нова България". В разпространена от тях позиция се казва, че идеята е да се добавят към формите на психическо, физическо и сексуално насилие и икономическо и емоционално и да се търси административна отговорност за тях, но подобни изключително субективни, недоказуеми и порочни предложения са излишни и дългосрочно пагубни.
Вместо да се хвърлят усилия за ограничаване на разпространението на наркотици, педофилия и престъпност, се бяга от реалните проблеми с отчитане на безмислен законодателен труд, е посочено в позицията.
У нас все още има наказателен кодекс. Защо постоянно се създават нови и нови закони, различни комисии, регулаторни и надзорни органи, асоциации, структури? Имаме ли работещ съд, прокуратура, полиция, това е напълно достатъчно.
Ако държавата може по-добре от семействата да решава проблемите им, то тогава защо ни е семейството, като такова? Може да има семейства без държавата, но държава без семейството не може да съществува, разсъждават в „Общество за Нова България". /БЛИЦ