Военнослужещи специалисти по химическа защита са в готовност да реагират, ако на територията на страната ни паднат отломки от китайската космическа станция „Тянгун-1“. Това увери вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачаноя след заседание на съвета по сигурност към Министерски съвет.

Преди няколко месеца стана ясно, че изоставената станция, чието име в превод означава „Небесният дворец“, ще се сблъска със Земята до дни. Това се очаква да се случи в неделя до обяд, но точните координати и времето не могат да се изчислят. 

Оперативен щаб във Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров“ във Варна ще проследява падането на „Тянгун-1“. В групата са включени астрономи, учени и военни специалисти. 

Според тях станцията пада със скорост 7,7 км/сек, но тя ще се забави след навлизането в атмосферата. Когато това стане, може да предизвика огнен дъжд, като при разпадането е възможно отломките да паднат на територията на Испания, Франция, Италия, Черна гора, Сърбия, България и Македония, твърдят и други учени от света. 

Опасност всъщност съществува, защото на борба си станцията носи силно токсични вещества, като едно от тях е химизин, наричан още хидразин. Той се използва в ракетното гориво и се смята ,че причинява рак. Веществото е безцветно, течно като олио, с много силно реактивна база. Симптомите на краткотрайно излагане на високи нива на хидразин включват дразнена на очите, носа и гърлото, замайване, главоболие, гадене, припадъци, дори кома, обяснява в. „Телеграф“. 

„Това, което трябва да знае население е, че ако някакви отломки паднат на територията на България, те не трябва да се пипат или докосват“, предупреди Каракачанов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!