Акция „Бяло“ в цялата страна. Точно в полунощ е започнала най-мащабната операция от месеци насам срещу разпространението на наркотични вещества. 

Както БЛИЦ писа вътрешният министър Иван Демерджиев обяви, че са арестувани 56 души.

Първо в БЛИЦ! Горещи СНИМКИ от акция "Бяло", има десетки арестувани

В акцията участват над 3 000 служители на полицията, Жандармерията и Гранична полиция. Проверяват се над 150 обекта, обяви главният секретар на МВР.  

Претърсват се домовете на известни имена от криминалния контингент, които са били обект на предишни разследвания за разпространение на дрога. 

В село Равно поле бяха задържани четирима души. Там е открита голяма плантация с марихуана.

Двама бяха задържани по време на акцията и в село Томпъсн, край Своге. Като по непотвърдена информация един от арестуваните е свързан с т.нар. - Люлинска група.

Акцията цели ограничаване на тенденцията за масово пласиране на наркотични вещества и е първата от месеци насам, която провеждат съвместно прокурори и полицаи в цялата страна. 

Главният прокурор нареди акция "Бяло" в цялата страна, полицаи тарашат наред за...

„Акцията е в цялата страна, по мои указания, със заповед на главния секретар, от 00:00 часа започна акцията. Акцията е мащабна, с много наши сили. Отдавна не сме имали толкова мащабна акция. Удовлетворително за мен е, че протича в много добро взаимодействие с прокуратурата”, каза вътрешният министър Иван Демерджиев.

„Налице са притеснителни тенденции с разпространението на наркотици, най-вече около училища, с управляване на МПС след употреба на наркотици. Във връзка с това прокуратурата от месеци извършва анализ на досъдебни производства за разпространение на наркотици около училищата. Създава се координация по места със структурите на МВР за постигане на резултати в противодействието на разпространението на наркотици”, каза Гешев.

Прокуратурата приоритетно днес и следващите дни ще работи по случаите, които установят колегите от МВР, каза главният прокурор Иван Гешев.

„На място в село Равно поле са установени 4 лица. Открита е огромна оранжерия, свързана с отглеждане и преработка на наркотични вещества. Тя е била в заграден паркинг, където е имало скачени около 15 влекача, в които е имало обособени помещения за отглеждане и сушене на марихуана”. Това заяви Наталия Николова от Окръжна прокуратура.

По думите ѝ в хода на съвместната акция между прокуратурата и МВР на територията на Софийска област са установени общо три оранжерии за марихуана за 24 часа. Те са в Своге, село Томсън и в село Равно поле. Николова уточни, че трите случая  не са свързани. В тях е открито голямо количество суха маса и няколко хиляди стръка марихуана.

„Става въпрос за високотехнологично оборудвани помещения за отглеждане на марихуана”, заяви Калин Стоянов от ГДБОП. И допълни: „По този случай работим от няколко месеца. В резултат на проведената акция са задържани 4-те лица. Установени са над 1500 растения марихуана в различен стадий на растеж. Цикълът на производство е бил затворен”.

По думите му характерно за случая и нещо на което до момента полицията не се е натъквала е начинът на осигуряване на електрическата енергия за оранжерията. „Става въпрос за много сериозен генератор, за който е осигурено солидно количество гориво”.

„Задържаните са лица, които са неизвестни на полицията. Били са в нашите подозрения, но нямат криминални регистрации за престъпления, за които в момента са задържани”, категоричен е шефът на ГДНП Атанас Илков.  

"Задържаните в село Томсън са с повдигнати обвинения, Те са задържани с мярка до 72 часа. Те са криминално проявени. Едно лице е многократно осъждано за кражби и грабежи, а второ лице е еднократно осъждано и е в условията на условно наказание", уточни прокурор Николова.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук