Имоти на държавните Вазовски машиностроителни заводи ще бъдат разпродадени, решиха депутатите днес. Предложението е на министерството на икономиката с два аргумента - първо предприятието няма средства за поддръжка на имотите и второ те не са необходими за производството му.

ВМЗ е в забранителния списък на предприятия важни за националната сигурност и затова не може да бъде продавано без изричното решение на Народното събрание.

Ще бъдат продадени осем имота сред които почивна станция на ВМЗ край Старосел и хотел в Сопот. Срещу продажбата се обявиха от Обединените патриоти, които заподозряха, че зад приватизацията има скрити икономически мотиви. 


Димитър Александров, ГЕРБ: Едно много правилно решение защото ако бъде осъществен акта на продажба на тези части, първото което се случва е, че се освобождава един финансов ресурс, който е на разположението на държавата. Виждайки каква е икономическата обстановка в страната, цените на недвижимите имоти са на едно много добро ниво и може би сега точно е момента да се случи това и то дано да стане. 

Йордан Апостолов, Обединени патриоти: Добри мотиви за продажба на 1024 декара терен, сбор от парцели с обща площ 1024 декара около избата Старосел - добри мотиви. Зарадвахте ме колега, зарадвахте ме за държавническото мислене - да осигурим на някой площадка от над 1000 декара да си разшири бизнеса... да, няма нищо лошо да се разширява бизнеса в България, но не по този начин.