Прокуратурата разследва поотделно всичките 24 смъртни случая от 2019 г. в дома за хора с деменция в село Горско Косово. Това заяви окръжният прокурор на Велико Търново.

Домът днес беше проверяван и от Агенция "Социално подпомагане", Икономическа полиция и Регионалната здравна инспекция във Велико Търново.

Окръжната прокуратура във Велико Търново ще проверява с каква диагноза е постъпил в дома всеки от починалите и какво е било здравословното му състояние.

"Във всеки един случай, в който се установи и най-малкото съмнение за причините за неговата смърт ще бъде образувано досъдебно производство в рамките, на което ще се събират конкретни доказателства затова, включително, ако се наложи и ексхумации, което е неприятно за близките", заяви Христо Христов - окръжен прокурор на Велико Търново.

По думите на личния лекар в дома 19 от 24-те починали са били хора на възраст между 78 и 99 години, с много хронични придружаващи заболявания.

"Възрастта е голяма, карат се в изключително тежко състояние. Не по-малко от четири - пет заболявания има всеки пациент. Най-честите са тези, които са социално значими - хипертония, захарен диабет, мозъчно-съдова болест, деменция", каза Д-р Христо Йорданов - личен лекар в дома.

Агенцията за социални услуги е правила комплексна проверка в Дома за възрастни хора с деменция в село Горско Косово през 2018 г, след която са били съставени 17 предписания, като 5 от тях не са изпълнени.

Община Сухиндол и социалното министерство подготвят проект за нов център от семеен тип, ще се търси европейско финансиране.