Инициираният референдум от бизнесмена Веселин Марещки не успя да събере 400 000 действителни подписа за задължителното му свикване. Подписката разполага с данните на точно 397 356 български граждани, които сега действащото законодателство определя като валидни. Така Народното събрание може да допусне или не въпросите на инициативния комитет.
Марешки имаше проблеми с подписката за референдума още преди месеци, когато първоначално бяха внесени 401 000 подписа. Тогава Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО) определи само 310 078 от тях за действителни. В предвидения в закона срок Марешки внесе още 100 000 подписа, но явно и те не задоволиха изискванията, пише topnovini.bg.


Петте въпроса в допитването на бизнесмена са: 
1. Подкрепяте ли да се въведе регулация на пазара на горива, така че да се гарантират по-ниски цени в бензиностанциите?
2. Подкрепяте ли да се премахне ограничението едно лице да може да открие не повече от 4 аптеки на територията на страната, за да стане пазарът по-конкурентен и да се намалят цените в аптеките?
3. Подкрепяте ли да отпадне напълно държавната субсидия за финансиране на политически партии и коалиции?
4. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален от 240 на 120?
5. Подкрепяте ли да отпадне имунитетът на народните представители?

Ето и коментара на Инициативния комитет, начело с Веселин Марешки без редакторска намеса:

"Можем да разглеждаме резултатите под два ъгъла - мнително, че някой е предизвикал ситуацията, в която подписите ни да останат под необходимите 400 000 (каквато информация получихме под формата на слухове), или да приемем резултата и да продължим напред. Ние, като прагматични хора и професионалисти, ще потърсим следващата правилна крачка, за да защитим тези близо 530 000 души, които се включиха в нашата подписка. Обърнете внимание! Всеки подпис, който сме внесли, е бил резултат на самостоятелната воля на съответния гражданин да намери пунктовете ни и да се впише в бланката. Не сме ходили в големи фирми, никой не ни е дал подписите от предишни такива инициативи.

За нас беше важна целта - да докажем, че българите искат промяна и да видим колко от тях са готови да загубят час-два, за да се включат в подобна инициатива. Доказахме още, че въпреки високите прагове и трудности за осъществяването, системата с референдумите работи. Тоест гражданите могат да я използват."

Сега парламентът трябва да реши дали е подходящо тези въпроси за бъдат зададени на българския народ в рамките на три месеца. За разлика от другата процедура, когато са събрани по-малко от 400 хил., но повече от 200 хил. подписа, депутатите могат да променят въпросите както пожелаят.

От Инициативния комитет са изразили готовност и да си оттеглят въпрос 4, ако Конституционният съд обяви същия въпрос на Слави Трифонов, за който президентът ги сезира, за проблем от компетенциите на Велико Народно събрание.

Преди време председателката на парламента Цецка Цачева заяви, че двата референдума могат да се проведат заедно. Един от въпросите е идентичен - за намаляването на депутатите наполовина, а друг предлага различно решение на един и същи проблем - за държавната субсидия. Марешки предлага пълното й премахване, Трифонов - намаляването й до 1 лев за 1 глас.“