За неподозирана, сериозна опасност за здравето на деца и граждани, използващи пешеходната пасарелка на кръговото кръстовище до хотел „Мираж”, сигнализира буден гражданин, пише Флагман.бг. Бургазлията разказа как разходката в парка на съпругата му заедно с 3-месечното им бебе била на път да се превърне в истински кошмар.
„Вчера, около 10:15 ч сутринта, съпругата ми, която отивала на разходка в парка в жк „Славейков” заедно с малката Мария, използвала асансьора на пасарелката, за да се качи и премине безпрепятствено от другата страна на булеварда. В момента, в който количката е наполовина в асансьора, явно поради проблем с фотоклетката или неправилни настройки с недостатъчно време на таймера, вратата тръгва да се затваря и пристиска количката като в менгеме. Само бързата реакция на съпругата ми и късметът помагат инцидентът да се размине без никакви травми за 3-месечното ми бебе, а само с голям стрес и уплаха и за двете. Не искам да мисля какво би се случило, ако в асансьора влизаше малко дете без придружител, за да отиде да си играе в парка, примерно. Трябва ли да се случи най-лошото, за да се вземат мерки?“, пита  бургазлията.

Семейството веднага сигнализирало на дежурния телефон на Община Бургас, на който поели ангажимент да решат проблема. Бургазлиите обаче не срещнали такова разбиране от фирмата, занимаваща се с поддръжката на асансьора. Вместо да реагират светкавично и да проверят съоръжението, от „Бургас лифт“ ООД директно препратили пострадалите към Института по метеорология и хидрология.


Това е опасното съоръжение, твърди нашият читател

При повторния оглед на опасния асансьор бургазлията забелязал още нещо много притеснително.

„Оказа се, че в кабината няма телефон за връзка с фирмата при аварии и заседнали хора?!?! След кратко търсене установихме, че има един единствен стикер с размери 5 на 5 см противно на всякаква логика, разположен на втория етаж от външната страна на асансьора?! Така в случай на авария и заседнали пътници няма възможност за реакция от страна на хората, което отново създава риск от инциденти. Искам да обърна внимание, защото това удобно съоръжение, улесняващо достъпа между два от най-големите бургаски комплекси, се ползва ежедневно от десетки деца, майки с колички и велосипедисти. Дано фирмата да благоволи да проведе нужната профилактика и поне сложи телефон за реакция на правилното място“, коментира бургазлията.


В кабината на асансьора липсва задължителната информация за връзка с фирмата за поддръжка при авария


Съоръжението улеснява достъпа на пешеходците до два от най-големите бургаски комплекси