Група ловци и стадо диви свине се сблъскаха непредвидено в горите край планинското село Превала. В нечаканата среща, огласена с куп гърмежи и ядни викове, за три-четири минути били повалени пет диви прасета, съобщава "Труд".

Паметният за балканските авджии лов се провел в края на миналата седмица, когато в местността „Мангесина чука” край чипровското село излезли над 20 стрелци от местната дружинка.

Част от мъжете още не били заели пусиите, но тръгналият по-рано гонач Бисер Петков изпуснал неволно трите си кучета от породата „Лайка”, а след тях хукнали още гончета.

Четирикраките ловни помощници мигновено надушили свряно в шубраците стадо диви прасета и го погнали с лай. Понеслата се с бясна скорост сюрия налетяла направо върху крачещи още с пушки на рамо четирима ловци от четата.

„Беше нещо невиждано… Ние си говорехме, радвахме се на гледката – красива, боядисана от есента дъбова гора с манатарки между дърветата… Прасетата ни връхлетяха неочаквано, направо те ни намериха, не ние тях.. Смъкнахме пушките и почнахме да зареждаме.

Едни стреляха, други псуваха, трети се въртяха и се чудеха какво да правят, а свинете – малки и големи, се носеха край нас и между нас”, разказа участвалият в екшъна Иван Вълчаров.

В пламналата канонада анестезиологът д-р Николай Николов повалил голяма дива свиня, по едно прасе гръмнали и Иван Вълчаров и Александър Методиев. Изстрели затрещели и по околните хълмове и долове, накъдето хукнали измъкналите се животни, още две свине покосил и Цецко Митков от близка до екшъна засада.

„Ако свинете не ни бяха изненадали и ги бяхме обкръжили, успехът щеше да е по-голям. Но и така слуката е добра, ловът не е в падналите животни, а в преживяването и досега до природата… Пък и основно внимавахме в тази суматоха да не пострада човек!”, споделиха ловците.

От началото на този сезон дружинката в село Превала е отстреляла 12 прасета. „Диви свине има много, а през последните седмици станаха още повече. Най-вероятно в района са пристигнали спасилите се от големия пожар над Чипровци стада прасета”, коментират ловците.