Няма план Б, това е единственото решение за Перник. Това заяви кметът на града Стансилав Владимиров, след като вчера столичният общински съвет прие спасителния план на правителството за водната криза в Перник.

Градът ще се снабдява с вода от язовир "Белмекен" и през язовир "Бели Искър", а водата ще достига през водопроводите на София. Ще се изгради и 13,5 км тръба от Мало Бучино до Перник.

Шокиращо ВИДЕО: "Белмекен" с водата за Перник в момента е само гьол

"Искам да благодаря на столичните общински съветници, разумът солидарността бяха водещи по време на вчерашния дебат", заяви Владимиров в сутрешния блок на БНТ.

По думите му, срокът за изграждане на тръбопровод за 45 дни, е реалистичен.

"Мисля, че това е реалистично при добра организация, вече има добра подготовка и в рамките на следващите дни ще започне изграждането на това съоръжение", добави той.

Владимиров обясни, че в язовир "Студена" има вода до април. Според него обаче "не трябва да се осланяме само на природата. Изграждането на тази връзка ще даде възможност язовира с по-бързи темпове да увеличава своя обем. Ако се види, че язовирът продължава да спада с по-бързи темпове, режимът ще бъде подменен, но засега това не се налага".

Относно качеството на водата в Перник, той заяви, че според пробите на РЗИ, тя е годна за пиене, но повечето граждани предпочитат да използват минерална вода.

"Лятото е правен текст от т.нар. основен изпускател, пречиствателната станция е могла да пречисти тази вода, която е почти от дъното на язовир Студена. В момента се правят едни дейности, които да подпомогнат тази пречиствателна станция. Засега няма проблеми с детските градини и училищата, има хидрофобни системи, както и химически тоалетни, които са разположени в града", допълни Владимиров.

"ВиК – Перник не е в добро финансово състояние, ангажиментът и на държавата е, че ще се намерят варианти за по-добра организация и по-добро финансово състояние", съобщи още кметът.

Той добави, че уверението на КЕВР, че няма да има повишение в цената на водата, категоричен е кметът.

"Имаме много оплаквания от граждани, че водомерите продължават да въртят, дори когато няма вода. Днес ще говоря с ВиК дружеството да намери варианти, с които да бъдат компенсирани", обеща той.

По въпроса за вота недоверие към правителството, иницииран от БСП заради водната криза, Владимиров заяви, че е очаквал да има по-сериозен дебат в парламента, но за съжаление не го е видял.

Решава се съдбата на кабинета "Борисов 3"

"От началото на водната криза, на Перник са отпуснати 24 млн. лв за подмяна на ВиК мрежата, 4 млн. за довеждащ водопровод, 3,2 млн. за новата пречиствателна станция", обясни кметът на града.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!