РДНСК-Бургас ще направи днес проверка на строежа на плаж Алепу. Контролният орган се самосезисира заради снимка, разпространена от екогрупата Бетономорие в социалните мрежи.

"Това което виждате, по проект, е брегоукрепване в основите и хотелски комплекс, който да изплати разходите по брегоукрепването. Подиграват ни се по най-безпардонния начин. Това е крещящ абсурд на управлението на страната ни", отбелязват природозащитниците пред БНР.

Още през октомври 2019 година БНР-Бургас съобщи, че е започнало строителството на четвъртия етаж от брегоукрепителното съоръжение в защитената местност, по известна като Шофьорския плаж.

Там непосредствено след плажната ивица се издига строеж, който много прилича на жилищна сграда, но от фирмата инвеститор на обекта твърдят, че укрепват свлачище.

В началото на миналата година от Националната дирекция за строителен контрол заявиха, че контролните органи са установили сериозни нарушения, но въпреки това няма констатирани незаконни действия. 

Репортерът на Нова телевизия Цеца Алексова разказа за снощния си разговор по телефона с представител на фирмата - собственик на терена. Казали, че се спазва издаденото разрешение и в момента строителни дейности не се извършват. Единственото, което правели строителите, е завършване на първия етап по брегоукрепването. 

Строежът на плаж Алепу се намира на около 500 метра от резервата и попада в две защитени територии. Тази сутрин нито има строителни дейности, нито багери.
РДНСК-Бургас праща проверка на „брегоукрепването“ с хотел на Алепу

След поредните публикувани снимки на строежа, днес се очаква на място да пристигнат експерти на ДНСК и Община Созопол, за да проверят дали строежът по брегоукрепването се изпълнява според издаденото строително разрешение. 

В началото на януари миналата година строежът бе спрян за седмица от Община Созопол по настояване на началника на Държавния строителен контрол. Тогава беше извършена проверка след публикации в социалните мрежи, но не бяха открити нарушения. Стана ясно обаче, че строежът ще се реализира в два етапа.

Първият е брегоукрепване на свлачището, което съществува повече от 40 години и което според собствениците на терена може да повлече в морето съществуващия път към вилното селище. 

В началото на тази година след поредни снимки на бетоновози бе извършена нова проверка, която отново показа, че нарушения няма и работата е само по брегоукрепването. 

Вторият етап трябва да е построяването на хотелска част, която да изплати разходите на фирмата по брегоукрепването. 

„Всичко това се прави, за да се спаси пътя от свличане в морето. Когато се появиха първите коментари, се роди и рубриката ни „Всичко е законно“. Показвахме различни сюжети от морето. Всичко е законно и в момента наблюдавате укрепването. Строят се четири етажа. „Укрепването“ е налице“, коментира водещият на „Здравей, България“ Виктор Николаев. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ