100 000 души без право на глас в района на Кърджали. Причината е промяна в Изборния кодекс, според която избирателите трябва да имат настоящ адрес у нас поне три месеца преди вота. Така много от пристигналите гласоподаватели бяха върнати, съобщава bTV.
 
При 58% от обработените протоколи ДПС печели 66%, или над 21 000 гласа. ГЕРБ имат 15,30%, или 4966 гласа, а БСП – над 7%, или 2494 гласа. ДОСТ на четвърто място с малко над 1200 гласа.
 
Борбите в село Стремци, състезанието за коча и за купата на кмета на Кърджали събира гости от района и Турция с избирателни права, както и цялото местно ръководство на ДПС.
 
Благотворителните вечери са посещавани от много по-високи гости. На една от масите са кметовете на турските градове Текирда и Чорлу, заместниците им, общински съветници и депутати.
 
За ДПС предизборната кампания съвпадна със свещения месец Рамазан. На площада на Момчилград се събраха над 1500 души на благотворителната вечеря Ифтар.
 
Жалбите на ДПС са срещу агитация от държавни служители и горски работници. Най-големият проблем в изборния ден предизвика попадането в забранителния списък на над 100 000 избиратели живеещи в Турция с постоянен, но без настоящ адрес в България.
 
„Лицемерието от политиката трябва да го спрем всички ние. Не само, че ние от ДПС ще предприемем действия, призовавам всички демократични хора, всички, които отстояваме демокрацията и законността, да не позволяваме да се нарушава Конституцията”, заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.
 
„Уседналостта е европейски принцип за европейските избори, така че коментарът е излишен. Ако имат законово право, нека да ги дописват, но ако се правят някакви мошификации, не подкрепям”, заяви председателят на НС Цвета Караянчева.
 
Тя отрече ГЕРБ да купува гласове и да раздава подаръци и определи кампанията като спортсменска.