Току-що излязъл на свобода пандизчия опита да предизвика сериозен скандал, разпространявайки стари снимки от затвора в Бургас, твърдейки, че това са кадри от супер модерното общежитие в с. Дебелт.

Иван Гюров-Шливата завъртя грозната интрига, вадейки от архива снимки на ремонта в централния корпус на пандиза в Бургас, който действително се славеше с мизерията и нечовешките условия. За сравнение откритият преди по-малко от година затвор край Средец в момента е най-модерното място за лишени от свобода у нас. 

T. нар. общежитие в Дебелт дори разполага с прекалено много екстри и наподобява по-скоро хотел, отколкото пандиз. Обитателите на струващия 5 млн. лв. затвор се наслаждават на луксозни придобивки като киносалон, открит и закрит фитнес, спортни игрища, столова на всеки етаж, параклис и магазин. Всяка килия пък разполага със собствена баня и тоалетна. Осъдените престъпници се ширят по четирима в килия, а не както твърди Шливата - да чакат по 10 души за 1 баня.

„Кадрите са от корпуса на затвора, от преди ремонта, а не от общежитието в Дебелт. Това е изцяло злонамерена и спекулативна акция. Ясно се вижда, че текат ремонтни дейности, а освен това се забелязват общи тоалетни, каквито в Дебелт няма. Единствено последните няколко кадъра са от там, но на тях се вижда само счупен капак на тоалетна чиния”, заяви директорът на Бургаския затвор Бранимир Мангъров, цитиран от Флагман.бг.


Единствено счупеният капак на тоалетната чиния е от затвора в Дебелт, останалите кадри са направени в централния корпус в Бургас, преди да бъде ремонтиран (сн.: burgas24.bg)

Той призна, че наистина на едно място се е получил теч, но тъй като обектът е в гаранция, проблемите своевременно са отстранени от фирмата изпълнител. Мангъров съобщи още, че съвсем скоро ще бъдат презентирани и подобренията в корпуса, където вече са приключили ремонтните дейности.

Припомняме, че Иван Гюров, по прякор Шливата, се прочу през май 2014 г., след като избяга от затворническото общежитие „Строител” заради 16-годишната ученичка Емануела. Той беше обявен за общодържавно издирване и след 2 седмици в неизвестност бе открит на строеж в Приморско, където си работел съвсем спокойно. Шливата е от бандата на Мечо, Игуаната и Ламята. Четиримата бяха задържани още през 2010 г. и обвинени за въоръжени грабежи в магазини и бензиностанции в Бургас, Сливен и Поморие.

Престоят на Гюров в Дебелт е точно заради бягството му през 2014 г. Шливата е прекарал едва 3 месеца в общежитието. Явно през цялото време, докато е бил зад решетките - и в Бургас, и в Дебелт той е имал мобилен телефон, който е абсолютно забранен, и е щракал на воля. Припомняме, че докато излежаваше първата си присъда в корпуса, пандизчията не спираше да поства селфита от килията.