Село Изгрев беше затворено преди минути и ще остане блокирано до 25 юни. Положителните проби там вече са 17.

Полицейските коли вече са на входно-изходните артерии на селото. То остава 14 дена под карантина, но също така и под полицейска охрана.

В следващите дни полицаите ще следят тези, които влизат и излизат от селото по причини, които трябва да бъдат само неотложни според заповедта на РЗИ-Шумен, излязла в късния следобед. Полицията ще проверява хората под карантина дали спазват изискванията на здравните власти.

Носенето на маски на селото е задължително на открити и закрити публични места. Затварят се всички пазари с изключение на тези, които продават земеделска продукция. Забранени са всякакви тържества.

Единствено ще бъдат пропускани безпрепятствено екипи на водоснабдяване, електроснабдяване, линейки и колите, които снабдяват магазините с хранителни продукти. Вече стана ясна и причината за пренасянето на заразата в село Изгрев.

Село Изгрев е под 14-дневна карантина заради многото заболели от COVID-19. Първоначално бяха установени трима души, после за денонощие още 12. Затова от сутринта започна масово тестване на хората в селото. В рамките на три дни ще бъдат направени 300 теста.

Цигани от затворено заради COVID-19 шуменско село изправиха на нокти околността

"На първо време тези, които са контактни, така да се каже, които са сред хората. Това са здравна служба, кметство, читалище, поща, основното училище и разбира се техните семейства", коментира пред БНТ кметът на селото Ерджан Тефик.

Според областния управител на Шумен, голямата мобилност на местното население е била предпоставка за пренасяне на заразата в село Изгрев.

"Преди 7-8 дни е имало две тържества на две отделни места, на които са били поканени хора от разградското село Ясеновец, където също има много случаи на коронавирус. Впоследствие след няколко дни те се събират заедно и пак празнуват", заяви Стефан Желев, областен управител на Шумен.
 
Кметът на община Венец каза, че едновременно с тестването върви и кампания за разясняване на необходимостта от социална дистанция и задължително носене на маски.

"Защото за някои от тях виждаме, че това не е нужно, не са били болни. Не е така, защото вече можем да кажем, че имаме огнище в селото и да видим до каква степен се разпространява заразата", каза Нехрибан Ахмедова, кмет на община Венец.
 
От началото на пандемията в Шуменска област са регистрирани 30 случая на заболели от коронавирус. Към момента 6 души са в болница с потвърден COVID-19, като петима от тях са от село Изгрев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ