Първият протест на розопроизводителите заради наложения картел е вече факт. Преди малко недоволни земеделци блокираха Подбалканския път София-Бургас край карловското село Розино.

Няма яснота до кога той ще остане затворен за движение. Днес никой не изкупува рози, не искат. Извиха ни ръцете, вчера ни купуваха килограм гюл за 2.50, което също е много ниска цена, днес сутринта ни дават по 2.20 за кило. Това е скандал, ние отказваме да даваме продукцията си на безценица, изригнаха гневни розинци.

Ангел Тушков има набрани 2.5 тона розов цвят, Сабри Алиша 5 тона. Изкупвачите обаче просто казват, че няма да вдигнат над 2.20 лева и земеделците остават с набраната продукция, която ще се скапе. 

Утре розопроизводителите от Пазарджишко ще блокират пътя Пещера-Пловдив в 10 часа край село Бяга.

Снощи в Стрелча се състоя спешна среща между кмета на общината Стойно Чачов и розопроизводителите.
 

Кметът е  на страната на стопаните, той беше на среща в НС, за да нищи проблема с държавните мъже. Чачов е гневен, заяви пред съгражданите си, че ако трябва, ще блокират не само пътища, но и розоварни. Той е убеден, че има картел и е категоричен, че ще стои на барикадите заедно с недоволните.На срещата, на която имаше и народни представители от Министерството на земеделието стана ясно, че Турция, която произвежда много по-некачествено розово масло от нас, подбива пазара. Босовете на нашите розоварни са заявили, че няма да вдигнат цената, тъй като от миналата година има непродадени 8 кг розово масло. На бунт излизат и розопроизводителите от Карлово, Сопот, Хисар. Техният протест ще бъде в понеделник. Всички са гневни, люти и се заричат, че няма да спрат, докато не бъде решен проблемът в бранша. 

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!