Презастрояването на големите градове в Благоевградска област е на път да остане в историята – в сравнение с миналата година броят на издадените разрешителни за строеж в областта е намалял със 7%, броят на жилищата в тях – с 60,6%, а разгънатата им застроена площ е по-малка с 41%. Това съобщи шефката на благоевградския клон на Националния статистически институт Емилия Илиева.

Благоевградчани масово продават жилищата си и панически бягат към... СНИМКИ

Данните са за второто тримесечие на 2019 г. , когато в областта разрешителни за първа копка са получили 95 жилищни сгради със 121 жилища в тях и 22 254 кв.м разгъната застроена площ, както и 3 административни сгради с обща площ 573 кв.м плюс 82 други сгради, уточнява struma.bg.
 
През периода април-юли 2019 г. в областта е започнал строежът на 50 къщи и кооперации с 97 жилища в тях и разгърната площ от 14 567 кв.м, както и на 38 други сгради с 26 668 кв.м площ.

В сравнение с второто тримесечие на 2018 г. започнатите нови жилищни сгради бележат намаление с 29.6%, броят на жилищата в тях – със 72.9%, а общата им застроена площ – с 66.7%.

Обяснението за драстичния спад на ново строителство е бумът в строителството на кооперации, който регионът претърпя преди десетина години, а огромна част от жилищата в тях останаха празни поради липса на купувачи.

Другата причина е демографска – хората в работоспособна възраст масово напуснаха страната в търсене на препитание по чужди страни.

България умира с бързи темпове заради чудо нечувано и невиждано

От 2-3 години в Югозапада се забелязва и друго явление – гастарбайтерите, които преди много години заминаха в чужбина и доскоро се връщаха по родните си села всяко лято, за да вложат парите си в нова къща на село или поне 1-2 етажа, спряха да го правят и вече има цели села, особено в районите със смесено население като Сатовча, Якоруда, Гърмен, където хората са обявили за продан новите си домове.