Малките мъжки пиленца още на първия ден след излюпването си отиват в една мелачка и стават на кайма. А всяко пиленце е същество, което може да бори до 10 и е достатъчно интелигентно, за да се откаже от малка награда сега, за да получи по-голяма в бъдеще. Прасетата се отглеждат в метални клетки почти без възможност да мръднат, а те полудяват, когато са затворени. Някои от тях се опитват да разбият металните пръти със зъби, а други лежат на мръсния под в депресия, без да мърдат, пише "Марица".

С тези данни за нечовешкото отношение към животните във ферми и кланици активисти на Българския вегански съюз се опитаха в събота вечерта да убедят пловдивчани да престанат да консумират месо и всякакви животински продукти. Те поставиха два монитора на площад "Централен", на които започнаха са излъчват кадри с  натъпкани едно до друго прасета и още живи пиленца, които потеглят към мелачката. На лицата си сложиха маски на Анонимните, а насловът на протеста им беше „Анонимните за тези, които не могат да говорят”.

На малцината спрели се да погледат обясняваха, че отглеждането на животни е експлоатация  и жестокост, последвани от убийство. „Хората не разбират че животните изпитват същите чувства като нас. Те страдат за своите малки точно като хората. На всяка крава й отнемат телето на петия ден от раждането и има случаи, в които тя следва ремаркето, в което е теленцето, с километри до пълно изтощение Животните не са като растенията, които нямат чувства. Спекулация е да се твърди, че и растенията имат чувства – те не притежават нервна система”, обясни председателят на Българския вегански съюз Никола Донев. Той е на 28 години, от 10 години не яде месо, а от 7 не слага в устата си нищо от животински произход.

Протестът на веганите в Пловдив беше анонсиран като революционен, но на място се оказа, че става дума за опит за революция в мисленето.

За минути до мониторите със потресаващите кадри се появи контрапротест. Първа беше наметната с животинска кожа жена въпреки жегата. „Диня ли да заколим за Коледа”, попита тя. До нея младо момиче в народна носия обясняваше, че ние сме кръвно свързани с животните  и сега се храним с тях, но утре сами ще станем храна за червеите.

После протестиращите вегани бяха обградени от младежи, демонстративно дъвчещи бургери и шишчета. Те предложиха на Анонимните защитници на животните да се подкрепят с по един бургер, но срещнаха ледено мълчание.

„Не може ли да се хрупате марулите на някоя планина, а не да ни занимавате с вашите глупости на площад „Централен”?”, атакува веганския протест друг мъж. Негов съидейник питаше защо всяка баба на село, която гледа две кокошки и едно прасе, за да има какво да прати на внуците си, трябва да бъде третирана като убиец. Но и той не получи отговор.

Според Никола Донев на този етап членовете на Българския вегански съюз са около 200 души.