Жителите на Владая ще блокират главен път Е-79 от 11.30 часа днес, съобщиха от инициативния комитет пред медиите. Те протестират срещу Агенция "Пътна инфраструктура" заради "безхаберието и за реализирането на реверсивното движение на пътя София – Перник".

"Заниженият контрол на качеството на извършвания ремонт, който още преди да е приключил, започна да показва своите дефекти. Смятаме, че е престъпно при извършването на такъв скъп ремонт той да се извършва некачествено, вследствие ремонта да се наводняват къщи, да падат подпорни стени, два месеца след асфалтирането да пропаднат шахтите и да се появят дупки", пишат те. Живеещите във Владая настояват министърът на регионалното развитие Николай Нанков да се заеме със случая.

Настояват също да се осъществява временна организация на движението в посока София всяка сутрин между 6.30 и 10 часа, а контролът по ремонта да се осъществява от граждански обществен съвет. Недоволните искат още възстановяване на маршрутна линия 22.

"Имаме решение на Столичния общински съвет в подкрепа на възстановяването на маршрутката, както и писмени становища в подкрепа на искането ни от Столична община. Единствено областният управител Николай Пехливанов не се съобразява с проблема на гражданите и не дава разрешение на Столична община да възложи линията на фирма, която да извършва превоз на пътници", пишат те.

Оплакват се, че трудно се осъществява комуникацията с областния управител, който почти никога не може да бъде намерен в областната управа. "Настояваме лично министър-председателят да се заеме със случая", пишат още и прилагат видео, в което се вижда след ремонта на пътя какво се случва в дворовете на хората в близост до пътя, когато вали.