Около 250 деца има тук на площад „Света Неделя“, които ще боядисат 1000 яйца на Велики четвъртък, както е според християнската традиция. Това каза пред журналисти омбудсманът Мая Манолова по време на организираното боядисване на 1000 великденски яйца, в което са поканени над 200 деца от 4 столични детски градини и 8 училища.

„Инициативата е част от кампанията „Великден за всеки. Дари празник на баба и дядо“. Идеята е децата да се научат да вярват в доброто и заедно да правят добро, защото това е християнството“, отбеляза Манолова. Тя поясни, че яйцата, които ще боядисат тук, заедно с децата, ще бъдат занесени в социалната кухня в двора на църквата „Св. Св. Кирил и Методий“, където от Коледа до Великден институцията на омбудсмана заедно с техните партньори хранят между 500 и 700 души.

 

„Това са социално слаби хора, които са изпаднали в беда. Това са предимно възрастни хора. Така децата ще дадат знак, че добротата, съпричастността и любовта са част от нашето ежедневие. Важно е да възпитаваме децата си именно по този начин, да правят добро, да вярват в доброто, да бъдат заедно, да се чувстват от една общност, да уважават и да обичат възрастните хора. Да са готови да подадат ръка на човек, който е в беда“, каза омбудсманът.

Мая Манолова посочи, че всичко това се случва благодарение на учителите, възпитателите, както и на енергията и усилията на доброволците от кампанията „Великден за всеки“. „От Коледа до Великден такъв проект, като социалната кухня, може да бъде и дългосрочен. Наистина много костваше и на нас, и на нашите партньори, но си струваше, защото освен топъл обяд хората получиха и топлина, отношение, добра дума, топло пространство, място за социални контакти, където да общуват, защото то е не по-малко важно от храната“, подчерта Манолова. По думите й идеята е този социален проект със социалната кухня да бъде продължен.

„В него наистина няма една стотинка връчени пари, всичко е доброволен труд и доброволни средства. Показахме, че може да се случи и щом можем да го правим четири месеца в центъра на София за 700 души, може да опитаме да го правим и в другите квартали на София и в градовете на България, където има ентусиасти и хора, които са готови да правят добро и да отделят от времето си и от средствата си за да помагат“, каза още тя.


Събитието е част от Националната кампания „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“, която се организира от омбудсмана за четвърта поредна година в подкрепа на българските пенсионери. Боите, с които ще се изпишат яйцата, са дарение за каузата „Спаси икона“, чрез която малчугани от неделните училища помагат на свои онкоболни връстници. В 11.30 часа от храм „Св. Неделя“ с благословението на белоградчишкия епископ Поликарп ще потегли литийно шествие, водено от свещенослужители на Софийската епархия, в което учениците ще отнесат шарените яйца в социалната кухня в двора на столичния храм „Св. Св. Кирил и Методий“ на ул. „Георг Вашингтон“ № 47. Там великденските яйца ще бъдат раздадени на социално слабите и възрастни хора. Социалната кухня, инициирана от институцията на омбудсмана, стартира на 17 декември 2018 г. с благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит и с подкрепата на БЧК, БАБХ, големите търговски вериги, различни дарители, производители и много доброволци. Всеки делничен ден в нея се хранят безвъзмездно с топъл обяд между 500 и 1000 души.

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

Видео: Съйко СЪЕВ, БЛИЦ