Законопроект за ратифициране на споразумението между Министерството на вътрешните работи на България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника подкрепи парламентарната комисия по отбрана.

Десет депутати гласуваха „за“ и пет – „против“.

Споразумението е подписано в София на 8 август 2023 г. и в Киев на 13 ноември 2023 г. То е в изпълнение на решението на Народното събрание от юли т.г. 

Тези 130-150 бронетранспортьора няма да повлияят на бойните действия в Украйна, посочи депутатът от "Възраждане" Ивелин Първанов.

Тези средства са неизгодно скъпи за поддръжка и неизползваеми за охраната на границите, както и за нуждите за пожарната, каза заместник-министърът на вътрешните работи Ивелина Дундакова.

В решението е записано България да предостави на Украйна бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и резервни части за обслужването ѝ, с отпаднала необходимост за нуждите на Министерството на вътрешните работи. 

В началото на август правителството одобри проекта на споразумение. С решението на Министерския съвет се упълномощи министъра на вътрешните работи Калин Стоянов да проведе преговорите и да подпише споразумение, при условия за последваща ратификация. 

По-рано депутатите приеха актуализирания проект за придобиване на бронирани машини за Сухопътните войски. Става дума за 183 машини "Страйкър" от САЩ и 15 спомагателни камиони на обща стойност 2,5 млрд. лева. 

Доставките трябва да започнат в края на 2025 година и да завършат в началото на 2028 г.

От опозицията се противопоставиха на решението и поискаха оставката на министър Тагарев.

"Ние имаме шанса да направим една много сериозна съществена крачка към модернизацията на българската армия", каза министърът на отбраната Тодор Тагарев след като изслуша всички упреци, че машините са стари и са силно надценени.

В мотивите на вносителя МС е записано, че целта на проекта е постигане на по-добра съвместимост със страните-членки на НАТО и намаляване на критичната зависимост от страни извън НАТО и ЕС.

И едно предупреждение дойде от ГЕРБ, които въпреки, че подкрепиха проекта за модернизация, предупредиха за риск от саботаж, тъй като решението за проекта е взето от Министерския съвет преди да се произнесе парламентът. Това означава, че някои от парламентарно представените формации, които се противопоставят на доставката на тези бойни машини "Страйкър", може да го обжалва в съда. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук