Украинците искат да останат в хотелите по морето и след края на май, когато правителството ще спре да плаща на хотелиерите по 40 лева за бежанец. В същото време в Слънчев бряг вече пристигат първите туристи и много от хотелите с бежанци имат резервации с туристи.

В Слънчев бряг притеснени са както хотелиерите, така и украинците.

"В момента се създава една лека паника между тях. Съответно хотелиерите и туроператорите сме притеснени, защото отказваме резервации за летния активен сезон. Имаме едно предложение хотелиерите - всеки, който може, да предостави част от своята база за активния сезон", коментира пред Bulgaria ON AIR хотелиерът Елена Андонова.

Това обаче може да се случи само ако правителството удължи програмата. За това настоява и Наталия от Киев. Тя се надява да може да остане в хотела поне до есента.

"Благодарни сме на министерството на България, че ни дадоха убежище и защита. И много молим майките и децата да ни оставят и да не ни местят, защото аз вчера видях условията, където могат да ни преместят с децата. Там условия няма", сподели Наталия.

"Много ни се иска правителството да преосмисли решението си, да се срещне с украинските бежанци, които пострадаха във войната с Русия. Има много разрушени домове. Просто няма къде да се върнем", подчерта Лена.

Настанените в хотелите са предимно майки с малки деца и затова им е трудно да започнат работа.  

"Мога да оставя детето на сестра ми. Искам да работя, естествено, но ще видим", казва Катя.

"Моето наблюдение и на моите колеги е, от гледна точка на настанените в нашите хотели украинци и желанието да ги наемем на работа, срещаме определено отказ. Не назначаваме украинци, защото те не желаят да работят", заяви Елена Иванова от Съюза на собствениците в Слънчев бряг

Част от украинките вече са имали възможност да видят една от базите, където евентуално ще бъдат преместени. Това е детският лагер в Равда. Имат претенции към столовата, която не е ремонтирана. Има и други корпуси, които не са ремонтирани, там не искат да живеят.

В края на юни обаче в лагера очакват първата група деца. Резервации има за цялото лято и не е ясно какво ще се случи с тях. Детските лагери в региона разполагат с около 900 места, а украинските бежанци по Южното Черноморие са близо 40 000.