Ричард Тифани Гиър е роден на 31 август 1949 г. Баща му Хоумър продава застраховки, а майка му Дорис се грижи за петте им деца. От малък Ричард започва да се занимава с музика, като свири на няколко инструмента, а в гимназията пише музиката за някои от училищните пиеси. През 1967 г. завършва гимназия и печели спортна стипендия за Масачузетския университет, където завършва философия. През 1973 г. получава възможност да играе в Лондонската версия на “Брилянтин”.
Първият силен филм на Гиър е “Американски жиголо” (1980 г.) на режисьора Пол Шрайдър, следван от “Офицер и джентълмен”. После снима “Котън клъб” на Франсис Форд Копола, където си партнира с Боб Хоскинс, Никълъс Кейдж, Лорънс Фишбърн и др. Безспорно обаче повратната точка в кариерата на Ричард Гиър е през 1990 г., когато излиза хитът “Хубава жена” на Гари Маршал, с Джулия Робъртс. Химията между двамата главни актьори е толкова голяма и убедителна, че печели сърцата на зрителите. Феновете получават втори шанс да видят Ричард Гиър и Джулия Робъртс отново заедно на екрана. Филмът този път е “Булката беглец”. Джулия Робъртс трябвало да се моли на Ричард да приеме ролята, тъй като смятала, че е идеален за образа. Тя заминала за Ню Йорк заедно с режисьора Гари Маршал и заявила на актьора, че ако не участва в проекта: “той ще се провали, аз ще остана без работа, което ще бъде ужасно. После отидохме на ресторант, прекарахме си добре и 
той промени живота ни завинаги, като прие да играе във филма”


С Джулия Робъртс в “Хубава жена”

През 1991 г. Гиър се жени за топ модела Синди Крауфорд, но бракът им просъществува само четири години. Актьорът е по-голям от Синди с цели 17 години - когато се срещнали, тя била едва на 21. Вторият брак на актьора е от 2002 г. - с актрисата Кери Лоуъл, от която има син - Хоумър. Двамата се развеждат през 2013 г. Ричард Гиър среща новата си съпруга - 35-годишната испанка Алехандра Силва, през 2014 г., когато отсяда в хотела в Позитано, Италия, който семейството на Силва притежава. Той не спрял да й изпраща цветя, докато тя не се съгласила да излезе на среща с него. Само 6 месеца преди да отпразнува 70-ия си рожден ден, звездата стана баща за втори път. Детето е момченце, което родителите кръстиха Александър. Самата Александра има шестгодишен син от първия си брак. 

Ричард Гиър участва в много филми и е носител на редица награди, включително “Златен глобус” за най-добър актьор. До неотдавна той бе сред най-търсените актьори в Холивуд. През 2014 г. покрай него се вдигна много шум, след като изигра ролята на бездомник във филма “От незапомнени времена”. По време на снимките на филма в Ню Йорк френска туристка, която вижда Гиър да яде хамбургер, изваден от кофа за боклук, го съжалява и му предлага храна

Туристката на име Карин Гомбо-Валне се приближава до Гиър, без да забележи присъствието на камерите, и му предлага огромна пица, която тя и семейството й поръчали по-рано, но не могли да изядат. Гиър откликва на жеста и сърдечно й благодари. “Много ви благодаря. Бог да ви благослови”, припомня си Гомбо-Валне думите на Гиър в интервю за “Ню Йорк Поуст”. Два дена по-късно жената с изненада вижда себе си във вестника и разбира какво се е случило. Що се отнася до Холивуд, там напоследък пренебрегват Гиър. Причината за това е застъпничеството на актьора за Тибет. По време на церемонията по раздаване на наградите на филмовата академия на САЩ през 1993 г. Гиър се изказва против китайската комунистическа партия и изобличава кървавите атаки срещу тибетците. Гиър е дългогодишен приятел и последовател на лидера на Тибет в изгнание, Далай Лама, и председател на Международната кампания за Тибет. През 2017 г. актьорът разкри пред медията “Холивуд Рипортър” какви са последствията, че е говорил за жестоките нарушения на човешките права в Китай.

Определено има филми, в които не мога да участвам, защото китайците ще кажат “не с него”, споделя Гиър, който има доживотна забрана за влизане в Китай. Въпреки всички пречки Гиър цени морала повече от богатството. “Не се интересувам да играя съсухрен джедай в следващия суперхит. През последните три десетилетия бях достатъчно успешен, за да мога сега да си позволя да правя по-малки филми. Все още правя същите филми, както в началото: малки, интересни и с акцент върху героите и сюжета. Животът ми си остава същият.”

Два съвета на Ричард Гиър, за да познаем щастието:

►Има едно мощно упражнение, което е доста просто и аз започнах да използвам преди много години. Каквото и да срещна по пътя си, било то човек, животно или насекомо, първото, което си казвам за това същество, е: “Желая ти щастие!”. Тази мисъл напълно ще промени това, което се случва между вас и този човек. Казвам това, изхождайки от личен опит. Понякога е много трудно, когато срещнете врага, когато се окажете лице в лице с неочаквано трудна и тежка ситуация... Преобразувайте егото, отпуснете се, превърнете в Любов.”

►Стар съм, но в сърцето си съм завинаги млад. Вътре в нас ние сме винаги на една и съща възраст. Всяка година е специална и скъпоценна, живеем само веднъж. Никога не съжалявай, че остаряваш, това е привилегия, която мнозина отричат!”