Искам да задам въпрос! Откакто купих къщата, си имаме смок и нямам мишки, но сега станаха два и често излизат в двора. Страх ме е да не влязат вътре, а и внуците идват, да не ги уплашат. Какво да правя, не искам да ги убивам!

Терзанието е на жена от българско село, която го сподели в социалните мрежи, пише Глас бг.

Не си представяхме, че въпросът е толкова актуален и касае толкова много хора, особено по селата.

Оказа се, че смоците са чести гости на селските къщи и това каква ще е съдбата им, зависи единствено от техните неволни "стопани".

А мнения по въпроса, колкото искаш. Ние ги обединихме в две групи - на такива, които изпитват неистов страх и съжителството им със смок само по себе си ги ужасява; и на такива, които смятат, че смокът в къщата ви е благословия.

 

Вижте:

Те са пазители на къщата - да живеят!

Не ги убивайте, казват, че не е на хубаво. Ако всеки ден сте там и им тропате, те сами ще изчезнат. На вилата ми така изчезнаха.

Не бих останала и секунда????

Съседите извикаха пожарната. Хванаха ги и ги пуснаха в поляните някъде... Ще се развъдят... Не са чак толко безобидни... И си е страшничко...

Купете си уред за прогонване на змии, с батерии е и е много ефикасен. Нищо няма - нито мишка, нито друга твар.

Благословени сте! Смокът е стопанин на къщата. Някога тук е живял знатен човек или кавалджия! Не ги убивайте и семейството ви ще живее в мир и сговор!

Няма да ви навредят. Правете се, че не ги забелязвате, няма да имате проблем!

О, не! Наскоро имах случка със смок, който не видях в тревата, така ми изкара ангелите, че сега всяка клечка или пръчка ми прилича на змия.... Нямам идея, децата понякога са по-безстрашни, но ако се случи, както при мен, неочаквано, си е слабо казано голям стрес!!! Някой, който има смелост(не като мен ????), просто да ги премести някъде... Успех

Това е сайбията на къщата.

Че то като чета, въпроса е разрешен. Обявете ги за подарък! При толкова защитници, все ще се намерят двама смелчаги да дойдат, да ги хванат и да си ги отнесат в къщи. А понеже акъл и съвети всеки може да дава, когато му е широко около врата, аз ще се въздържа.

Ние имаме езерце в двора, а от това следва, че жабите и змиите са също наши чести гости. Но имаме хъски. Пускаме я често из двора. Вече няколко смока и водни змии ликвидира. Естественния кръговрат на природата.

Моят съвет е да ги оставите в дома си. Те са безобидни и полезни. Обяснете на внуците си да не ги дразнят и да не се страхуват от тях.

Не ги оставяйте при вас!! Хванете ги и ги изнесете някъде извън селото! Щом са два, ще се множат. Действайте!

Смоците не се задържат на едно място. Щом са там, явно още имате мишки.

С любов за животните, да, но това са си 2 смока, а явно идват у вас деца. Децата ви са по-важни, аз на ваше място викам Килърите и да ви е спокойно. Те може би ще ги хванат живи с капан. На първо място са децата

Любовен сезон,ще имат малки.Чувал съм че ако се поръси със сяра бягали,но все пак са си животни търсят си храна

Предупреждавате внуците си и обяснявате правилно ситуацията. Не са страшни. Не хапят (ако не са провокирани). Живейте си спокойно и те също. Ние в нашият двор също гледахме. Хранила съм ги. Един ден те сами ще се оттеглят. В природата всяка твар си има предназначение.

И ние си имахме гост в къщи. Сам си замина:

Не ги убивай или махай, защото ще се навъдят пепелянки, знам, че където има смоци, пепелянки няма.

Не ги наранявайте! Трябва да се преместят!

Не ги убивайте, аз направих груба грешка заради бившата ми единия го срязах, а другия заради майка ми го убих и от тогава не ми върви, не съм си го втълпил аз и без това съм неверник - атеист .....но дядо казваше, че смока е сайбия на къщата... не знам какво значи САЙБИЯ, но явно е бил прав... но Вие решавате какво да правите !?

Като дете бях седнала под един орех и един такъв смок ми влезе в гърба през тениската... Не е особено приятно чувството. 3 години заеквах и ме водиха по доктори и куршуми и къде ли не.

От тогава имам панически страх от змии. Моя съвет е някой да ги хване, да ги прибере в един чувал и някъде извън селото да ги пусне. Знам, че и те носят душа, но могат да причинят много стрес и не само, особено щом идват и деца.