В атечната мрежа липсват лекарства за някои често срещани паразитни заболявания, което създава сериозни рискове за много хора. Става въпрос за два препарата – единият е „Вермокс”, който производителят от няколко години е изтеглил от българския пазар и „Зентел”, който също вече не се внася, а всички налични запаси отдавна са изчерпани.

Тази ситуация поставя пациентите пред сериозни рискове, коментират фармацевтите, съобщава "Борба". Това принуждава хората да си го купуват чрез близки и познати от съседна Румъния, Гърция или Турция като най-близки дестинации, тъй като медикаментите се дават без рецепта и дори са по-евтини, отколкото у нас. Освен това тези препарати, които се използват и за лечение на ларвната форма на кучешка тения при хората, в съседните страни се предлагат в различна разфасовка, в зависимост от това за какво са предписани. У нас обаче намирането им е мисия невъзможна.

„От около две седмици зачестиха обажданията на родители, на медицински сестри, които питат за тези препарати, тъй като веднъж годишно ние правим профилактични прегледи за чревни паразити на всички деца в детските градини и ясли на територията на областта. В резултат на тези проверки откриваме и деца с положителни проби, след което те трябва да се лекуват, но родителите не могат да открият необходимите препарати за чревни паразити като ентеробиоза и аскаридоза”, обясни д-р Ирина Млъзева, директор на Дирекция „Надзор на заразните заболявания” в Регионалната здравна инспекция във Велико Търново.

От аптечната мрежа липсват също и много други медикаменти. Дори здравният министър д-р Петър Москов призна, че през последните 10 години над 2000 медикамента са изтеглени от българския пазар, а всяка година изчезват по около 180 продукта.

Един от основните проблеми е, че заради малкия пазар у нас фармацевтичните компании не искат да продават на същите ниски цени, каквито предлагат на други, по-големи европейски пазари. Това е причина за изтеглянето на много медикаменти от страната.

Не само липсващите лекарства се купуват от съседни страни, но и някои антибиотици и други медикаменти. В съседна Румъния например някои от тях струват два пъти по-евтино, отколкото у нас. На по-ниска цена могат да се купят и много други неща, след като през лятото на миналата година румънското правителство намали ДДС върху лекарствата на 9%, докато у нас то е едно от най-високите в цяла Европа.

С медикаменти от чуждите аптеки се снабдяват и много жени, опитващи се да забременеят ин витро. Някои от тях дори си ги поръчват по куриер, за да си спестят пътуването и споделят, че дори с тези разходи успяват да спестят десетки левове.