Община Бургас отново бе залята с жалби на родители, които се оплакват, че директорите на някои детски градини им искат средства ту за ремонт, ту за закупуване на учебни помагала, почистващи препарати или под някакъв друг предлог, съобщава кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Бургас.
Кметът Димитър Николов разпореди проверка в детските заведения, за да се установи как се харчат средствата за издръжка, осигурени от Община Бургас, какви допълнителни средства се набират и как се изразходват.
В някои от сигналите се споменава, че директори на детски градини аргументирали своите искания за допълнителни средства с твърдението, че Община Бургас не им осигурява достатъчно финансиране.
„Осигурили сме достатъчно средства за обезпечаване на нормалното функциониране на детските градини”, категоричен е Димитър Николов. Той припомня, че всяко събиране на финансови средства в детските заведения, освен предвидените в Закона за народна просвета такси, се счита за неправомерно. По закон детските градини могат да приемат финансови средства от родители, само ако са предоставени доброволно. На съответния родител се издава и дарителски акт.
В края на месец септември директорите и учителите в бургаските детски градини официално бяха предупредени да не събират пари от родители под какъвто и да било предлог. След като се разбра, че от предупреждението няма ефект, кметът Николов се закани, че този път няма да се размине без строги наказания. /Марина Шиварова, БЛИЦ