Стотици родители излизат на протест в защита на правата си и тези на своите деца. Поводът е случаят на малката София, чието име е измислено, за да се запази самоличността й. Майка й е българка, а детето и семейството й са живели в Италия.

През 2018 г. София е била неправомерно отнета от майка си заради подаден иск от училището, в което е учила. И до днес родителите ѝ все още не могат да се виждат с нея.

Оказва се, че това не е единственият подобен случай. Родители, които се готвят да се включат в протеста, разказаха пред Bulgaria ON AIR, че има още 11 такива в цяла Европа с български семейства.

Случаите са идентични - децата са били неправомерно отнети от социалните служби, а родителите им и до днес не могат да осъществят контакт с тях.

Това от своя страна повдигна въпроса дали социалните служби нямат твърде много права и поставят родителя в позицията винаги да бъде виновен.

"Основната цел на протеста, който ще се състои утре, е да подкрепим родителите на малката София, отнета абсолютно неправомерно в Италия. Както и едно друго българско дете - Атила, което холандски съд разпореди да бъде дадено на приемни родители там", коментира един от родителите - Олег Алексиев.

Протестът е част от серията такива, които до момента са проведени. Такъв ще има и в Италия. Той е в подкрепа на Национална група "Не на Стратегия за детето 2019-2030".

Илина Мавродиева, която също е родител и ще се включи в протеста, посочи, че Стратегията вече не е на дневен ред.

"Всичките ѝ принципи и цели обаче вече са въведени и са част от действащото законодателство у нас. Ще влязат в сила от 1 януари 2020 година. И не звучи никак успокоително твърдението, че Стратегията няма да бъде приета. Тъй като тя вече е факт", допълни още Мавродиева.

По думите ѝ "най-зловещото", което е заложено в нея, е твърдението, че 50% от българските деца са изправени пред риск от бедност или да бъдат изоставени от своите семейства. А това целяло те да бъдат отнети от родителите им.