Родители на абитуриенти масово теглят кредити за организацията на бала, които ще изплащат до Коледа. Около 2000 лева излиза завършването тази година. Това показа проверка, изготвена от „Телеграф“.

Това е и най-често исканата сума. Клиентите избират 9- до 12-месечно разсрочване, разказаха от няколко фирми за бързи кредити. Има и преференциални условия за абитуриентски заеми. Например без първоначална такса за разглеждане и одобрение на клиента, по-нисък лихвен процент и бързо одобрение само онлайн.

Сумите, които се отпускат, започват от 500 лв. и стигат до 8000 лв. Калкулациите показват, че ако се изтегли заем за 9 месеца от 2000 лв., накрая с лихвите трябва да се върнат 2206 лв.

Тоалети

Калкулацията на бала зависи от изискванията на абитуриента. Минималната сума за тоалет, прическа и ресторант е 2 бона, но много от завършващите поръчват и допълнителни екстри като видео- и фотозаснемане, луксозен автомобил и т.н.

За момичетата едно от най-важните неща остава роклята, с която ще се появят на бала. Средната цена за тоалета е около 700-800 лв., но е възможно да излезе и по-евтино, ако се избере в последния момент.

През април част от бутиците предлагат намаления с по сто-двеста лева надолу от реалната цена. Костюмите за момчетата пък вървят между 300 и 800 лв.

Но ако преди години столицата на официалните тоалети беше Асеновград, то сега все повече младежи пазаруват или онлайн, или бият път до някоя съседна държава. Тотален хит в момента е Одрин, където облеклата и за младежи, и за девойки излизат много по-евтино.

Салони

Докато за момчетата единственият допълнителен разход е свързан с вратовръзка и обувки, което излиза около 200 лева отгоре, то при момичетата има много допълнения. Цените на официалните обувки тръгват от 80 лв. и надминават 200 лв. в зависимост от марката. За комплект с клъч родителите трябва да приготвят около 300 лв.

Отделно е подготовката на косата, грима и маникюра. Само пробата при стилист е около 30 лв. Официална прическа с макиаж излиза най-малко 60 лв. Ако се прибави и маникюр, цената скача над стотачка. Някои салони предлагат пакети – прическа и грим, заедно с маникюр и педикюр струват около 200 лв., като някои добавят и подарък – поставяне на мигли и декорации към лака.

Резервации

Тази пролет цените на кувертите тръгват от 70 лв. и най-често стигат до 200 лв. В по-луксозните ресторанти обаче сумата може да бъде надхвърлена. В столицата все още има опции за резервации в големите хотели, като най-скъпите куверти минават две стотачки и включват 5-степенно меню с напитки и организиран конкурс за крал и кралица на бала.

Истерията около завършването все още не се е отприщила във Варна, но според темпото на резервациите комплексът Златни пясъци ще се задръсти и тази година. Само в един от популярните хотели там вече има запазени места от 10 училища.

Предлагат се ол инклузив пакети с една нощувка за 230 лв. на човек. Двудневният пакет е 320 лв. Кувертът в ресторантите по морето върви по 140 лв., като в него влиза салата, топло предястие и основно по избор, мезета и десерт, 2 безалкохолни напитки, 2 минерални води, аперитив от 100 мл и половин бутилка вино.

В заведенията в Пиринско пък цените са между 60 и 100 лв. В момента обаче почти никъде в Благоевград няма свободни места. Всичко е резервирано още през октомври и ноември миналата година, споделят ресторантьори.

Лимузината чукна 250 евро

Цената на лимузината за бала чукна 250 евро в София, показа справка. В сумата влиза личен шофьор, като условието е да не правите повече от 100 км пробег и да върнете автомобила до 5 часа. Кабриолети, лимузини, луксозни джипове са сред най-честият избор на младежите.

Някои фирми правят и отстъпки, като сред най-евтините предложения е наем за до 100 евро за целия ден. В повечето случаи не се доплаща допълнително за шофьор, като услугата той да ви закара на бала влиза в цената.

Правят отстъпки за учители

Повечето хотели и ресторанти предлагат отстъпки за учители. Така например в хотелите по морето за група над 100 младежи се предоставя 1 безплатна стая за настаняване на учители. Заведенията пък правят 50% намаление от куверта за поканен учител, а за класен ръководител и директор купонът е безплатен.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук