Близки на убития на пешеходна пътека 14 г. Филип излизат на протест. Инцидентът стана на 2 септември в София. Докато пресичал улица „Гурко”, 15-годишният Филип е пометен от автомобил. Тогава кръвната проба на шофьора показа 2,1 промила алкохол.

Вчера Софийският градски съд реши, че шофьорът, макар че се е качил зад волана след 6 изпити бири, макар че е превишил скоростта с 50 километра в час над допустимото, за момента няма нужда да стои в ареста, а може да изчака правосъдието вкъщи.

„Не сме запознати с определението, тъй като не сме страна по него. Страна са обвиняемият и прокуратурата. Следственото производство не е приключило, все още се води разследване. Целта на задържането под стража, не е наказание. То е на следващ етап. Целта е обвиняемият да не възпрепятства следствените действия, де не се скрие, да не извърши друго престъпление.

Българската съдебна система не работи в полза на обществото и в полза на жертвите”, заяви бащата Красимир Арсов.

„След 2 септември съм в потрес от това, което виждам. Всички ПТП-та с тежък край, винаги има една и съща системност и повторяемост – превишена скорост, употреба на алкохол и наркотици, неспазване на предимство”, смята бащата.

Когато погребахме сина ми на 11 септември, дойде човек при мен и ми каза, че бащата на шофьора, който уби Филип, се похвалил, че ще си плати и ще пуснат сина му. На 40-ия ден след погребението друг човек ми каза същото и виждаме, че това се случи, добави той.

При такива групи за въздействие върху съдебната система, като на Мартин Нотариуса и Пепи Еврото, не се учудвам, че съдът взе такова решение. По-неприятно е, че никой от магистратите не протестира това решение, каза още бащата на Филип.

„Това, че е с електронна гривна, значи, че не може да излиза от дома си. Но всеки може да го посещава и той спокойно може да въздейства”, заяви майката Николина Петкова.

„Член 36 от НК казва, че наказанието не е отмъщение, а да се възпитават членовете на обществото”, заяви Красимир Арсов.

Затова и днес в 18:00 часа близки на загинали на пътя ще излязат на протест.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук