Редица хотели у нас се модернизират, като предлагат нестандартни и разнообразни услуги, съобщава "Телеграф".

Хит в търсенето са шумоизолирани стаи за влюбени. В някои описания е посочено, че така двойките могат да се изолират, без да се притесняват, че ще пречат на останалите гости. Над 1800 места за настаняване предлагат подобна услуга. Специални стаи има и за хората с непоносимости. Тези помещения са антиалергични и всичко в тях – от завивките до препаратите за почистване, е съобразено.

Любопитното е, че все повече места отварят врати и за домашни любимци. До неотдавна почивка в хотел с любимото куче или котка беше немислимо. Сега част от хотелите разрешават животни след предварителна заявка. Услугата обаче се доплаща. По света пък за домашните любимци се предлагат редица екстри (виж карето).

Звезди

За да бъдат категоризирани с 5 звезди, хотелите трябва да отговарят на редица изисквания както по отношение на обзавеждането и оборудването, така и по отношение на обслужването и предлаганите услуги.

Най-много петзвездни хотели има в София, Варна и Банско. Това са градовете, които водят класациите по луксозни места за настаняване. След тях се нареждат Велинград и Стара Загора. Според статистиката на един от най-известните туристически портали в света TripAdvisor в България има 76 петзвездни хотела. Някои от по-луксозните вече предлагат и зарядни станции за електромобили.

Ескорт

Едно от нововъведенията в хотелиерския бранш са роботите. В България също вече има робот, който предлага денонощно обслужване на клиентите в един от столичните хотели. Той доставя храна, напитки и удобства. Предлага и ескорт, като придружава гостите до стаите им или ги упътва до лоби бара, ресторанта, спа центъра.

Бонусите са важни! 200 лв. Спорт и 1500 лв. Казино
 

Когато има поръчка, роботът получава номера на стаята, след което сам отива до нея, като контролира асансьора на хотела и звъни по телефона, когато е пред вратата. След като изпълни поръчката, роботът се връща до своето бюро, което се намира на партера. Речникът му включва около 30 изречения.

Желания

Офертите за резервация често са придружени и от възможност за ВИП пакет. Обикновено той включва индивидуално настаняване и обслужване на клиентите, както и денонощно съдействие от страна на персонала. В 4- и 5-звездните хотели все по-често има и специално наети хора, които се занимават с изпълняване на желания. Става въпрос за т.нар. консиерж.

Според международните изисквания е задължително луксозните места за настаняване да предлагат такива услуги и у нас все по-често хотелите се съобразяват с това.

Консиержът е специалист, който може да отговори на всички въпроси на клиентите, а ако те пожелаят, може да се заеме и с осъществяване на плановете им за почивката. Да резервира маса, да организира романтична вечеря, да избере подарък за рождения ден на любимата или пък да посредничи за купуването на скъпа картина. Всяка прищявка на гостите е задача на консиержа.

У нас обаче най-често тези специалисти са ангажирани с осигуряване на билети за забележителности и театрални спектакли или организиране на обиколка с екскурзовод. Независимо какви точно са услугите, които предлага консиержът, те не са никак евтини и обикновено са налични в хотелите, в които нощувката е на цени от около 200 до над 600 лв.

Брайлови знаци и звуково напътствие помагат на гостите с увреждания

Все повече хотели у нас предлагат условия за хора с увреждания. Според информация в известния сайт за резервации Booking само в София има около 50 места за настаняване, които са достъпни за инвалидни колички. В някои от тях има тоалетна с помощни дръжки, ниска мивка в банята и шнур за спешни случаи. Сред най-новите удобства за клиентите с двигателни, зрителни или други нарушения са визуална помощ с брайлови или тактилни знаци, както и звуково напътствие.

В Канада имат меню за сексиграчки, Ню Йорк – за възглавници

Хотелите по света пък се надпреварват с нестандартни нововъведения. Така например място за настаняване в Торонто, Канада, има специално меню на удоволствията. То включва различни сексиграчки, като на цени от 15 до над 200 долара може да си поръчате белезници, превръзка за очи, вибратори и т.н. В Ню Йорк пък хотелите много държат на съня. Една от луксозните вериги предлага на гостите меню с възглавници – различни по големина, твърдост, пълнеж и т.н. Друг хотел, отново в Голямата ябълка, предлага пакет за приспиване на деца – осигурява iPod с приспивни песнички, меки играчки, с които да заспят, записи на книжки и др.

По света: Уроци по лай и сърф за кучета

Много от хотелите по света предлагат палитра от глезотии за домашния любимец, включително уроци по лай, които се записват, а след това се предават на компактдиск на стопанина. Луксозно място за настаняване в Италия предлага масажи за кучета. Резорт в Сан Диего пък има лагер за сърф, специализиран в обучението на четириноги. В САЩ към менюто за домашни любимци на хотелите са включени „детегледачки“, ВИП разходки, кучешки готвач на специалитети и др.

Нестандартни услуги

Редица места за настаняване предлагат още по-нестандартни услуги. Ето някои от тях:

Японска хотелска верига обособи стаи за плач, в които се предлагат колекция от сантиментални филми, книги с тъжен сюжет и меки кашмирени салфетки.

Хотел в Мексико предлага иконом по сапуните, който идва с набор от най-изисканите аромати и реже парче сапун по ваш избор. Отново в Мексико един от комплексите предлага хамак под душа.

Много хотели пък имат назначени икономи по парфюми, които предлагат комбинация от аромати според желанието на гостите.

5-звезден хотел край Дубай предлага трансфер от летището с полет с парапланер с инструктор. Друг луксозен хотел, но в Хонконг, пък предлага трансфер с „Ролс-Ройс Фантом“.

В Швейцария пък има хотел, който е наел доставчик на трюфели. Гостите имат възможността да участват в бране на гъби под ръководството на експерт.

Резорт в Англия предлага златна рибка в аквариум, която да прави компания на гостите.

 
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук