Родопчанин си купи американски хеликоптер за лично ползване, но снегът в планината на Орфей му струва 48 бона. За тази сума нашенецът съди фирма, собственик на складово помещение, което мъжът наел, за да съхранява летателния апарат.

Стопанинът от смолянско село закупил в електронния портал E-bay хеликоптер от щата Орегон, САЩ. Сдобивайки се с всички необходими документи, изисквани от българското законодателство, съоръжението му било доставено.

За да го съхранява, родопчанинът наел помещение, собственост на смолянска фирма. Там той разположил и частите към хеликоптера. След падане на голям сняг обаче, постройката не издържала и част от покрива рухнал, унищожавайки летателния апарат и части за поддръжка към него.

Оказало се, че сглобките на сградата не били подходящи, а потърпевшият заведе дело с иск за възстановяване на щетите от страна на собственика на халето в размер на 48 203 лева, пише 24smolian.com.

Съдебната сага продължи повече от година. Първоначално окръжните магистрати в Смолян отсъдиха в полза на потърпевшия. После обаче, Апелативният съд в Пловдив върна за ново разглеждане на делото в Смолян.

Повторното решение бе в полза на собственика на складовото помещение. Нямало как фирмата да предвиди „форсмажорно събитие /непреодолима сила/, дължащо се на обилните снеговалежи, поради което ответникът не носи отговорност за причинените вреди“.